Když jste se o podobný výsledek snažili doma, zjistili jste, že je to nad vaše síly. Potřebujete odbornou pomoc. Přizvete ke spolupráci designéra - ale kterého?

Spolupráce je přínosem

Zatímco ve vyspělých státech je naprosto běžné spolupracovat při zařizování s architektem, u nás je tato možnost až na výjimky opomíjena. Důvodem nemusejí být nutně finanční prostředky, ale vědomí investora, že na práci stačí sám. Jenže to bohužel v mnoha případech není pravda.

Na školách se tito lidé několik let učí, jak o praktické stránce bydlení, tak i umění kombinovat materiály, optické triky a mnoho dalšího. Šikovný designér by proto měl umět navrhnout dispozici interiéru s přihlédnutím k životnímu stylu majitelů a na základě jejich přání jim navrhnout vzhled domova.

Základem by vždy měla být praktická stránka, tedy návrhy s ohledem na ergonomii bydlení (dodržení rozměrů, vzdáleností apod.). Takže by se vám po dokončení prací nemělo stát, že po interiérovém schodišti sotva vyjdete, v koupelně neotevřete pořádně dveře apod. Zatímco ergonomii si můžete spočítat, podle parametrů se dozvíte, zda se daný předmět do místnosti vejde, anebo ne, volba materiálů a barev je ryze subjektivní a ne každý může mít cit pro jejich výběr. V takovém případě je právě na designérovi, aby klientovi poradil a nabídl mu různá řešení. Výsledek je možné ještě před realizací vidět pomocí vizualizace, což je v počítači vytvořený snímek, který je věrný konečné podobě interiéru. Obrázek lze barevně vytisknout a předložit klientovi. Nutno podotknout, že provedení takové fotografie stojí několik set až tisíc korun (podle náročnosti), proto se užívá zejména tam, kde se při zařízení investují statisíce korun.

Přínosem designéra je rovněž jeho znalost trhu. Je to jeho práce, a tak navštěvuje tuzemské i zahraniční veletrhy, kde se seznamuje s nejnovějšími technologiemi, které může aplikovat na svou práci. Díky znalostem ví, jak například pracovat s velkými tabulemi skla, nadstandardními obklady, dlažbou, umí použít technistone, corian ad. Zároveň se zde seznamuje s aktuálními trendy v oblasti bydlení, a tak není problém klientovi nabídnout jak designové skvosty, tak i tuzemskou tvorbu.

Většina interiérových architektů vnáší do návrhů vlastní invenci, nábytek navrhuje na míru prostoru s tvary odpovídajícími současnému trendu. Materiály umějí využívat nestandardní formou, čímž vnášejí do prostoru originální náboj.

Vybrat správně

Jednou z věcí je, co by takový interiérový architekt měl umět, a druhou, zda to skutečně umí. Samozřejmě, že i v tomto oboru jsou talentovaní i méně talentovaní jedinci, velkou roli hrají také zkušenosti. Ovšem neznamená to, že by méně zkušený návrhář odvedl špatnou práci. Klíčem k tomu, jak najít toho správného odborníka, jsou vlastní realizace, které jsou jeho podpisem. Chcete-li tedy s někým spolupracovat, pak se informujte na jeho portfolia. Na tomto základě se rozhodněte, zda vám jeho práce vyhovuje, nebo ne.

Dalším krokem je kvalitní komunikace. Dobrý interiérový architekt nejdříve vyslechne klienta a snaží se pochopit jeho přání a odhalit jeho vkus. Nesednou-li si partneři vzájemně, je vhodné už na začátku spolupráci ukončit a hledat jinde. Vytvořit domácí zázemí je tak intimní záležitost, že si klient s architektem musí padnout do oka, v opačném případě by to mohla být oboustranná křeč. Zařizování má být radost a architekt je člověk, který by měl klienta vést za ruku po neznámé cestě a ukazovat mu jeho možnosti.

Kde hledat

Interiérových architektů nebo designérů (záleží, kterou školu dokončili) je v naší republice skutečně hodně. Od mladých absolventů až po ostřílené vlky. Někteří navrhují celý dům nebo byt včetně interiéru, jiní jen interiér anebo třeba jeho část. Někdy spolupráce začíná zcela nenápadně, třeba zařízením koupelny. Klient je natolik spokojený, že architekta požádá o spolupráci na dalším pokoji a dalším, až je z toho celý byt.

Seznámit se s nimi můžete v interiérových časopisech, na našem serveru, na výstavách (např. www.pecha-kucha.cz), architektonických serverech ad.

Kolik to stojí

Prvotní částka se může zdát poněkud vyšší, ale berme to tak, že kvalitní designér ušetří čas i práci hledáním, klientovi jen předkládá na výběr. Je nasnadě, že čerstvý absolvent si za hodinu neřekne tolik, co ostřílený architekt, proto není snadné určit jednoznačnou částku. Vše se odvíjí také od rozsahu prací. Počítejme ale, že částka se pohybuje od 250 Kč/hod.

-zal-