Na návštěvě v domku po rekonstrukci

Na návštěvě v domku po rekonstrukci

Když se mladí manželé rozhodli pro rodinný dům, nezvolili novostavbu, ale řadový dům s malou zahrádkou, který si proměnili k obrazu svému.

Jeho proměna dokazuje, že nejen nový dům může splnit i ty nejnáročnější představy o dokonalém bydlení.

Razantní proměna

Dům byl postaven v roce 1910 a od doby svého vzniku prošel různými úpravami. Dnešním standardům bydlení však už nevyhovoval. Vstupní chodba ho rozdělovala na dvě části. Nalevo byla garsonka s vlastním kuchyňským koutem a příslušenstvím, dveře vpravo vedly do druhé části domu s takzvaným liniovým uspořádáním – jedna místnost navazovala na druhou, na konci pak byla malá kuchyně a příslušenství se sníženou podlahou. Za domem byl maličký dvorek, který sám o sobě nevyhovoval žádnému účelu. V podkroví byla naproti schodišti obytná pouze mansarda. Zbytek využívali původní majitelé jako půdu. Při rekonstrukci doznal dům zásadních změn. Byla upravena nejen dispozice. Malý nevyužitý dvorek umožnil také částečné rozšíření přízemí, podkroví bylo přestavěno na obytné, v obou podlažích jsou koupelny, v přízemí je WC samostatné. Obvodové zdi a příčky v přízemí jsou zděné, příčky v podkroví jsou převážně ze sádrokartonu. Jako podlahová krytina byl ve všech obytných místnostech použit koberec, pouze v kuchyni, jídelně, chodbách a v příslušenství je keramická dlažba. V prvním nadzemním podlaží se rodina schází přes den, podkroví je klidovou zónou. Dům je také částečně podsklepený, ve sklepě je technické zázemí a kotelna.

Velmi prostorné přízemí

Do domu se vstupuje ze zahrádky po několika schodech. Zádveří není velké, ale je zde dost místa pro odložení kabátů a bot po příchodu zvenku. Garsonka s příslušenstvím po levé straně byla zachována. Dveře proti vchodu nás zavedou do bytu. Základním zájmem investora bylo zásadní omezení komunikačních chodeb, ze zádveří se proto vstupuje do otevřeného centrálního prostoru domu, jímž je jídelna. Na jídelnu je napojena kuchyně, obývací pokoj a po stranách dvě kratší chodby. Samotná jídelna se nachází uprostřed domu, to znamená, že zde nejsou okna, osvětlení je zajištěno prostřednictvím střešního okna a stropního průhledu v chodbách a oken z okolních místností, večer pak celý prostor zútulní příjemné umělé osvětlení. Z chodby volně navazující na předsíň lze po levé straně vstoupit do prostorné herny. Ta byla vybudována na místě nevyužívaného dvorku, naproti dveřím z předsíně je komora, napravo jsou schody do patra a vstup do sklepa. Protilehlá chodba opticky odděluje pokoj pro hosty a příslušenství - samostatné WC a koupelnu s vanou a sprchovým koutem. Obývací pokoj působí útulně díky třem středně velkým oknům a krbu, který vytopí přízemí v listopadových chladných dnech. Kuchyně ani obývací pokoj nejsou od centrálního prostoru odděleny dveřmi. Celek působí otevřeně a vzdušně.

 

Pro odpočinek i práci

Do patra vedou poněkud méně obvyklé kamenné schody, které zde byly zachovány z původní stavby. Celé podkroví je nové, a to včetně krovu a střešní krytiny. Chodbu osvětluje střešní okno a odlehčuje ji malá galerie se zídkou a podlahovým průhledem do přízemí, který je zakryt tvrzeným sklem. Napravo od schodů je ložnice ve svěží žluté barvě, jako správná oáza klidu je zařízena jen minimem nábytku. Vedle ložnice je jeden dětský pokoj, naproti přes chodbu je druhý, větší, mezi nimi se na místě původní mansardy nachází pracovna majitele domu. Na patře nechybí samozřejmě ani koupelna s rohovou vanou, sprchovým koutem a WC. V domě je minimum skříní, úložné prostory byly řešeny komorou a zděnými vestavbami u pokoje pro hosty a ve větším z dětských pokojů.

Text a foto: Dana D. Daňková

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte dobrou firmu na návrh a realizaci interiéru?

Zadejte si poptávku v kategoriích: návrhy a realizace interiérů,rekonstrukce.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka na míru, Návrh interiéru, Návrh a vizualizace interiéru RD.