Ovšem právě tohle si jistě nikdo nepředstavuje, když se řekne „indonéský styl bydlení“.

Základem je zeleň

Indonésie je souostroví s velmi bujnou vegetací, výše zmíněné klimatické podmínky jsou pro zdárný růst rostlin více než optimální. Zeleň je všude kolem lehkých obydlí, jejichž nejdůležitější částí je střecha - domy musí své obyvatele chránit před sluncem i deštěm, ne před chladem. Jestliže se tedy chceme inspirovat indonéským stylem v pravém slova smyslu, jako základ bychom měli zvolit možná trochu netradičně ne nábytek, ale rostliny z tropického a subtropického pásma. Vybírat můžeme z nejrůznějších netíků s jemnými vějíři listů, aglaonem, některých druhů stále zelené žebrovice, chybět by neměla okázalá diefenbachie či fíkus. Indonésané žijí zvolna a ve stálém sepětí s přírodou, v interiéru by proto rostliny neměly chybět, abychom v něm i v evropských podmínkách vždy našli místo pro odpočinek po rušném dni. Optimální je prostor s dostatkem mírného, nikdy ne přímého slunečního světla.

Teak všude, kam se podíváš

Nejčastěji používaným materiálem na výrobu

nábytku je v Indonésii teakové dřevo. Je vysoce odolné, vydrží mráz i prudký sluneční svit, možnosti použití jsou téměř neomezené. Pro interiérový nábytek je opatřeno tmavým lakem nebo je zachován jeho původní vzhled. Základním znakem není robustnost jednotlivých kusů, naopak nábytek je vcelku subtilní, to mu ovšem neubírá na pevnosti a kvalitě. Lze z něj pořídit nejen stoly, židle či skříně. Nádech exotiky dodají interiéru i drobnosti a doplňky, pro něž je nutné najít vhodné místo. Součástí zařízení by tedy měly být rohové prosklené nebo otevřené policové skříňky, malé vinné stolky s prosklenou deskou a zásuvkou na dekorační předměty a podobně. Důležitý je také ornament, a to jak v malbě, tak vyřezávaný. Jestliže upřednostňujeme zdobnost, máme v tomto směru mnoho možností nejen při výběru nábytku, ale i doplňků – váz, lamp, taburetů, pořídit lze i dřevěné liány a jiné ryze dekorační předměty. K navození správné atmosféry dopomohou jemné i složitější botanické motivy, stylizované květy, liány, krajková kresba a podobně. Vždy je však třeba myslet na to, že bohatý ornament je velmi výrazným prvkem. Omezíme se tedy jen na několik málo takto zdobených doplňků, které upoutají pozornost a povýší celkový dojem interiéru.

Staronové je stylové

Neopracovanost materiálů, patinovaný nábytek, podlaha z hrubých prken, ručně vyráběná keramika, hrubé tkaniny se vzory v barvách země a rostlin, to jsou atributy současného moderního designu, který lze shrnout do slovního spojení „s otiskem přírody“. Návrat k tradicím a původnímu

zařízení, a v neposlední řadě i ekologické hledisko, vedou kromě jiného i ke stále vyšší oblíbenosti starého, jen lehce opraveného nábytku. Novým trendem je dokonce opětovné využívání starého dřeva k výrobě nových kusů – stolů, židlí, lavic, skříní, které možná nemají zcela dokonalý vzhled, dodají však interiéru atmosféru a osobitost.

Jestliže nechceme zařídit celý interiér v ryze indonéském stylu, je možné tyto kusy zkombinovat s evropským dřevěným nábytkem – zajímavě například působí jídelna v restaurovaném panském statku s ústředním masivním bytelným stolem, teakovými, jakoby již opotřebovanými židlemi a rohovým příborníkem z téhož materiálu. Celek pak zajímavě doplní třeba částečně odhalené kamenné zdivo.

Indonésie je země s bohatou kulturní tradicí, ovlivňovanou náboženstvím – zprvu hinduismem, posléze islámem a částečně i křesťanstvím. To vše se odrazilo v umění – typické jsou nejrůznější loutky, masky či sošky, kterými lze interiér „zabydlet“.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Sanu Babu, Iveta Kopicová