Uhrane vás

Může to být pizza, anebo rozložená do mnoha různých poloh divoká kobra. Postavte si ji na stůl a uhrane vás. Taková je nová lampa od světoznámého designéra Rona Arada, kterou představila před pár dny na výstavě pražská firma Etna.

Amorfní, zvláštní, solitérní… to je jen několik charakteristik, které můžete dát chromované stolní lampě PizzaKobra.

Dostatek kreativity i světla

V jejím konceptu se spojila inovativní technologie s vytříbeným designem… a výsledek? Šest světelných LED zdrojů na konci lampy dostatečně osvítí pracovní stůl, a když se nad ránem probudíte u počítače, vypnete Kobru a uděláte z ní jednoduše Pizzu. Tak takhle nějak to Ron Arad, když tuhle lampu navrhoval, myslel. Prohlédněte si princip lampy na fotografiích, nebo – pokud jste z Prahy – si zajděte do Nuslí na výstavu (Mečislavova ulice 2) PizzaKobra podívat.

PizzaKobra je konceptuální stolní lampa. Technické parametry: Výška: 18,5 mm složená, 733 mm rozložená (maximum)Průměr: 260 mm / Váha: 2,5 kg / Materiál: ocel a hliník / Povrchová úprava: chrom / Světelný zdroj: LED 6 x 1 W / Transparentní napájecí kabel zakončený předřadníkem a zástrčkou. Dotykový spínač se světelnou indikací. Vyvážený podstavec je opatřený protiskluzovými gumovými podložkami.

Více najdete také na pizzakobra.iguzzini.com .

Ze života designéra Rona Arada

Narodil se v Tel Avivu v roce 1951. Po studiích na Akademii umění v Jeruzalémě se přestěhoval do Londýna, kde začal studovat na prestižní škole architektury – The Architectural Association School of Architecture, u Petera Cooka a Bernarda Tschumi. V roce 1981 byl jedním ze zakladatelů designérského studia „One Off” a v roce 1989 společně s Caroline Thorman zakládá architektonické a designérské studio „Ron Arad Associated“. V roce 1994 zahajuje designérskou a výrobní činnost v italském městě Como v ateliéru „Ron Arad Studio“. Od roku 1994 do roku 1997 působí jako profesor designu na Hochschule für Angewandte Kunst ve Vídni a stává se profesorem průmyslového designu na Royal College of Art v Londýně.

Jeho práce byly vystaveny v nejznámějších muzeích a galeriích umění po celém světě a mnohé z nich jsou součástí prestižních kolekcí, např. v Centre Georges Pompidou v Paříži, Metropolitan Museum of Art v New Yorku, Victoria & Albert Museum v Londýně a Vera Design Museum v Německu.

Je autorem světově proslulých předmětů, například židle Rover Chair a knihovna Bookworm (Kartell). Mezi jeho architektonické projekty patří foyer v Opera Theatre v Tel Avivu, restaurace Belgo v Londýně, Sport Café s moderní audiovizuální technikou pro Adidas/Kronenburg, soukromá rezidence v Londýně, řada projektů pro výstavy a umělecké galerie, Duomo Hotel v Rimini, showroom Maserati v Modeně a showroom Yamamoto v Tokiu.

-var- Foto: iGuzzini