A správné, pohodlné křeslo je ostrovem jistoty. Po příchodu domů ho najdeme tam, kde bylo při našem odchodu. Ale jaké křeslo je to „správné“?

Křeslo na míru

Odpočinek by se měl stát nedílnou součástí našeho denního rituálu, protože se při něm uvolní nejen svaly, ale i psychika. Věděli to už naši předkové a velký ušák byl součástí nejednoho budoáru. Dodnes v mnohých z nás budí tento rozměrný kus nábytku příjemné představy útulnosti, tepla a bezpečí.

Relaxovat můžeme aktivně, to znamená sportem či domácími nebo jinými pracemi, druhou variantou je právě odpočinek pasivní, při němž nevyvíjíme žádnou činnost, ale posloucháme hudbu, čteme, pustíme si pěkný film nebo jen tak sedíme, nejlépe ve výše zmíněném křesle. Aby sezení bylo pohodlné, pořizujeme si pro tyto účely i sedací soupravy. Pravdou ale je, že křesla, která jsou součástí zmíněných sestav, nemají obvykle ty správné parametry, takže je vhodnější vybírat ze solitérních kusů. Ani tak ovšem nemáme vyhráno, protože výběr je široký a navíc platí, že co člověk, to jiné představy a požadavky. Takže jako v jiných případech i zde platí, že tento kus nábytku vybíráme přesně na míru.

Funkčnost, estetika a flexibilita

Prvním parametrem, který bychom při koupi křesla měli sledovat, jsou naše tělesné proporce, při sezení nesmí nic chybět, tlačit ani přebývat. Křeslo by mělo být prostorné a sedák a opěradlo svírat úhel minimálně 135 stupňů. Pokud toužíme po skutečném komfortu, pořídíme si křeslo polohovací. V případě, že ho budou používat i ostatní členové rodiny, můžeme zvolit takové, které lze přizpůsobit různým postavám, a to nejen pokud jde o opěradlo, ale také o sedák, područky a opěrku hlavy. Komfortní křesla jsou anatomicky tvarována v oblasti beder a krční páteře. Pro pohodlnější polohu nohou je možné ke křeslu zakoupit taburet, případně si rovnou pořídit křeslo s vysunovací podnožkou.

K sezení i ležení

Především v příbytcích bohatých a vlivných lidí byly kdysi nedílnou součástí interiérového vybavení malé lenošky, jakási sedolehátka, která sloužila k „malému“ odpolednímu odpočinku. Historie těchto odpočívadel sice sahá až do starého Egypta, Evropanům se ale asi vybaví především ta ze zámků a šlechtických sídel. Dnes slaví svůj velký návrat a vžil se pro ně elegantní název chaise-longue. Dlouhá křesla či dlouhé židle nabízejí uvolnění zádům a nohám a možnost na chvíli zavřít oči a oprostit se od starostí. Základem konstrukce původních chaise-longue je kvalitní dřevo. Dnešní lenošky mohou být z laminátu, plastu či kovu v kombinaci se dřevem, ratanem a textiliemi a při plnění své funkce se mohou současně stát i uměleckým exponátem.

Klasika i moderna houpání

Klasikou mezi křesly je křeslo houpací. Houpání máme od dětství spojeno s pocitem konejšení a uklidnění, houpací křeslo je proto pro odpočinek ideální. K nejobvyklejším a nejoblíbenějším patří zřejmě ta s konstrukcí z ohýbaného dřeva a čalouněným sedákem i opěrkou nebo s výpletem.

Své příznivce mají ovšem i křesla s pojezdem, po němž se plynule pohybuje část určená k sezení. Nedochází tedy ke klasickému houpání, ale spíše mírnému klouzání. Společným jmenovatelem moderních modelů je vzdušnost, tvarová úspornost a přírodní materiály. Pro nejnáročnější existují houpací křesla s možností masáže páteře i svalů.

Odlehčenou alternativou houpacího křesla, kterou přivítají především děti, jsou křesla látková. Jde o jednoduchou a lehkou konstrukci, kterou stačí zavěsit kdekoli do pevné části stropu.

Typy křesel

I když kupujeme pouhé křeslo, přece jen se v něm otiskne i trocha z naší povahy, a to podle toho, co je pro nás z hlediska odpočinku prioritou. Jestliže máme velkou knihovnu a knihy jsou naší vášní, pořídíme si křeslo čtenářské. To znamená takové, které je uzpůsobené více k pohodlnému sezení, s dostatečně vysokým opěradlem a opěrkou hlavy i rukou. Nohy musí dosahovat na zem, od věci není ani podnožka. Takové křeslo je vhodné i jako pracovní, to v případě, že trávíme více času například s notebookem. Umístěno by mělo být vždy v klidné části bytu, nezbytností je dobré osvětlení, příjemným doplňkem pak kávový stolek.

Pokud však upřednostňujeme lenošení u televize, hlavní devizou při výběru křesla bude maximální pohodlí, to znamená možnost stavitelnosti opěradla i sedáku, nastavení výšky a sklonu područek i opěrky hlavy, velmi oblíbená jsou v tomto případě křesla otočná, která rozšíří náš akční rádius na 360 stupňů. Je však třeba připomenout, že takovouto relaxaci je nutné střídat s aktivním pohybem. Pro ty, kteří považují svůj byt spíše za umělecké dílo než místo k žití, jsou určena takzvaná designová křesla, jejichž nejvýraznějšími atributy jsou tvar, barva, dekor a materiál. Musí především vhodně zapadnout do ladění interiéru. Pokud jde o funkci, jsou určena především k příležitostnému sezení či odložení módní kabelky a podobně.

Dana D. DaňkováFoto: www.profimedia.cz, archiv