Podlaha - to je tu, oč tu kráčí

Materiál podlahy v předsíni je snad ještě důležitější než ve zbytku bytu. Vstupujeme sem v botách, odkládáme deštník a svlékáme někdy promočený kabát. Podlaha musí splňovat vysoké nároky takzvané mokré nebo špinavé zóny – tedy části, kde zujeme boty. Vhodná je dlažba, ale lidé zcela správně raději volí materiál shodný s krytinami v ostatních místnostech. Oblíbené laminátové podlahy takové řešení nevylučují. Je však nutné zvolit nejvyšší odolnost udávanou obvykle číslem 32. Takový laminát je vhodný i do kanceláří, neponičí ho mechanické nečistoty a dostatečně zvládá vlhkost.

Věšák - němý sluha

Bez věšáku by žádná předsíň nemohla dostatečně plnit svou funkci. Zabudované skříně nestačí! Pokud totiž odkládáme promočené svršky, je třeba je někde nechat proschnout. Věšáky mohou být tradiční přichycené na zdi, ale také je možné zvolit z řady designových solitérů, které nabízí český trh.

Skříň - nejlépe zabudovaná

Věšák je de facto provizorní místo pro uložení oděvů, a pokud jsou suché, neměly by viset každému na očích. Předsíň je uklizená, když je oblečení schované, ostatně to platí o mnoha dalších předmětech i ostatních částech bytu. Nejpraktičtější skříně bývají zabudované na míru. Lépe využívají daný prostor a podle zvoleného povrchu dveří ladí více či méně s celým interiérem. Posuvné dveře mohou obsahovat také zrcadlo.

Nepostradatelné zrcadlo

Zrcadla nejsou v interiéru jen zdobným prvkem. Dokážou opticky zvětšit prostor, ale také nám dávají šanci překontrolovat zevnějšek při odchodu z bytu. Ideální velikost je taková, abychom v zrcadle viděli celou postavu. Malé zrcadélko zavěšené kdesi vysoko na zdi příliš nepomůže, stejně jako jeho nevhodné osvětlení.

Svítidla - aby bylo jasno

Osvětlení předsíně musí být dostatečné. Sem náladová svítidla nepatří. Pokud se při odchodu z bytu zběžně překontrolujeme v zrcadle, je užitečné na sebe vidět. Nezapomínejme na dva vzájemně propojené vypínače, z nichž první je u vchodových dveří a druhý u dveří z předsíně do bytu. Jen tak nebudeme po předsíni zmateně pobíhat, abychom při odchodu pozhasínali.

Zásuvky nesmí chybět

K čemu v předsíni elektrické zásuvky? Jednak rovněž v předsíni může stát stolek se stolní lampou, ale zejména i zde se uklízí. Nezbytná je tedy zejména takzvaná úklidová zásuvka pro připojení vysavače. Lépe je počet zásuvek lehce předimenzovat než se potýkat se systémem prodlužovacích kabelů. Nezapomínejme ani na zásuvky pro připojení pevné telefonní linky, i kdybychom neplánovali zřídit telefon. Za rok či dva můžeme změnit názor a pak bychom znovu museli připojení nechat vysekat a navíc pevnou linku často používají bezpečnostní agentury při spojení s poplašným zařízením. Ani to nemusíme využít, ale kdybychom se jednou rozhodli byt prodat, je dost pravděpodobné, že se bude kupující po podobných eventualitách ptát.

-das-Foto: www.profimedia.cz, Zack, Max nábytek