Výjimečná stavba se zajímavou historií

Příběh z čítanek dějin evropské architektury vypovídá především o spojení kultivovaných, finančně dobře zajištěných investorů a nadaného architekta, který vyústil do výjimečné realizace. Stavba, která prošla řadou pozoruhodných peripetií, patří k ukázkovým příkladům funkcionalismu, určujícího architektonického slohu dvacátých a třicátých let. Funkcionalistickou vilu, která nyní potřebuje rozsáhlou rekonstrukci, na svažitém brněnském pozemku pro manžely Tugendhatovy postavil Mies van der Rohe.

V září 1928 se architekt osobně seznámil s pozemkem, na němž měl dům vyrůst. Šlo o horní část zahrady domu Gretiných rodičů. Miesův projekt vily Tugendhat a stavba slavného barcelonského pavilonu probíhaly takřka souběžně. Manželé Tugendhatovi se do nového domu stěhovali v prosinci 1930. Bohužel ne nadlouho.

Zařízení z celého světa

Podobně jako se dnes na jakékoliv stavbě kombinují materiály, technologie a zařízení doslova z celého světa, už ve třicátých letech tomu u vily Tugendhat nebylo jinak. Na míru vytvořené vnitřní vybavení domu nepochází celé od Miese. Ten navrhl pouze základní vybavení a koncept jeho rozmístění. Z celého domu je nejslavnější onyxová stěna, ta pochází z Berlína, od firmy Marmorwerke Steinmesagestift Hans Köstner & Gottschalk.

Hlavní hala s rozměry 15 x 24 metrů, tedy 360 metrů čtverečních je po celé jedné délce prosklená tabulemi z litého skla (o rozměrech 3 x 5 metrů). V podlahách Mies již v roce 1930 navrhl zabudované elektrické rozvody a podlahové zásuvky; stejně jako vyústění horkovzdušného vytápění. V domě byl vzduch v zimě ohříván a v létě chlazen: v zimním období byl čištěn přes olejový filtr a filtr z dřevěných hoblin. Výměna vzduchu ve všech místnostech nezabrala více než dvacet minut.

Vila Tugendhat

Klient: Greta a Fritz TugendhatoviArchitekt: Ludwig Mies van der RohePostavena v letech: 1929 – 1930 Adresa: Černopolní 45, BrnoOtevřeno: středa až neděle 10 – 18 hodin; prohlídka pouze s průvodcem každou hodinu, poslední prohlídka v 17:15 hod. http://www.tugendhat-villa.cz

-var-Foto: www.profimedia.cz, Czech Tourism