Postel je pro dítě útočiště, nejen že tu odpočívá, ale může z ní pozorovat vše, co se děje kolem něj. Je také jedním z mála míst, kde by se mu nemělo nic stát, když ho zde maminka nechá bez dozoru.

První rozhodování

Řada nabízených kolébek (a někdy dokonce i postýlek!) je velikostí určena jen pro první měsíce života, proto zvažujte, zda dítku dopřejete nejprve kolébku a poté ho budete ukládat do postýlky, anebo zvolíte rovnou druhou variantu. Některé děti jsou po narození tak velké, že se do kolébky, která má standardní vnitřní rozměr 37 x 75 cm, ani nevejdou. Ostatní si několik týdnů mohou užít spánek s příjemným pohupováním, některé modely jsou vybaveny kolečky, a tak je můžeme dokonce i vozit.

Základní pravidla

Na trhu jsou nabízeny nejrůznější typy postýlek, ze dřeva nebo kovu, víceméně je jedno, jakému materiálu dáte přednost, podstatné je, aby byl nezávadný. Zejména u levnějších modelů se totiž můžete setkat s méně kvalitními materiály. Dbejte proto, aby materiál nebyl karcinogenní (pozor na dřevotřískové desky lepené formaldehydovým lepidlem), a na laky, kterými je konstrukce natřena, aby se neloupaly. To může být velmi nebezpečné zejména v momentě, kdy je dítě začne olizovat.

Rozměr postýlky vybíráme s ohledem na velikost miminka, standardní velikost je 60 x 120 cm, výška matrace je minimálně 60 cm od vrchní hrany ohrádky. To mamince zabezpečuje pohodlné ukládání miminka do postýlky anebo jeho zvedání. Čím níže je lehací plocha, tím více se musí maminka naklánět, z čehož ji časem začnou bolet záda. Vhodná je varianta, u které můžeme nastavit výšku lehací plochy podle vlastních potřeb.

Velmi důležitá je také stabilita výrobku. Proto hned na začátku zkontrolujte pevnost konstrukce a snadnou manipulaci s posuvnou bočnicí. I její příčky, vzdálené od sebe 6,5 cm, musí být dostatečně pevné, aby dítěti nezůstaly v ruce.

Vnitřní vybavení

Je mnoho maminek, které preferují doslova načančané postýlky, ale z praktického hlediska jsou ideální všechny ty, které mají minimálně ozdob. Nebesa či ozdobné kraječky v sobě udržují prach, což mimiku zcela jistě nesvědčí.

Vhodné jsou molitanové nebo látkové zábrany připevněné po obvodu postýlky, samozřejmostí je kvalitní matrace, peřina i povlečení – to vše z antialergických materiálů.

Nejrůznější plyšové hračky či závěsné kolotoče patří k rozptýlení dítěte, jsou-li zavěšeny v zorném úhlu dítěte a tam, kde na ně dosáhne, pak je vše v nejlepším pořádku. V pozdějším věku se některé děti mohou v noci v postýlce bát, proto jim můžeme instalovat některou ze speciálních lampiček. Kromě toho, že jsou vybaveny úsporným zdrojem osvětlení, mohou mít navíc uložené ukolébavky, pohádky apod.

Cestovní postýlka

Těm, kteří cestují, se vyplatí i speciální postýlka, kterou lze složit do přenosného vaku. Konstrukce bývá zpravidla plastová (nebo z odlehčených kovových materiálů), ohrádka pak ze speciálních pružných a odolných textilií. I tyto modely mohou být vybaveny kolečky, standardně mají výškově nastavitelnou lehací část a bezpečné bočnice.

-zal-Foto: Bebe-Jou, Abitare