Pořad Jak se staví sen, který pokračuje na Primě druhou sérií, tentokrát své diváky zavedl k šťastným a spokojeným novomanželům, kteří se poznali v metru, do čtrnácti dnů se sestěhovali do společné domácnosti a do několika týdnů vzali. Svatba byla stejně

Před proměnou
Čtyři růžové stěny, nedostačující pracovní stolek a nepříliš pohodlná židle - tak vypadala pracovna před proměnou
Nafukovací matrace pro příležitostné spaní byla v proměně nahrazena rozkládací sedačkou

extravagantní jako jejich seznámení. K oltáři oba dojeli na kole, řekli si své ano, a zase pokračovali ve své oblíbené cyklotrase Praha – Karlovy Vary.

Když překvapení, tak pořádné... Paní Jana se rozhodla, že svému muži Markovi poděkuje za báječné a veselé chvíle, které s ním prožívá, a přihlásila se do pořadu Jak se staví sen s přáním zařídit jejich společné 4+1 tak, jak po tom oba touží, ale nemají na to dostatek financí. Štěstí se na ně usmálo a ve druhém dílu druhé řady primáckého pořadu Jak se staví sen, který Prima odvysílala 24. 2. 2008, se designéři vrhli do zařizování jejich hnízdečka. A my jsme dostali příležitost ukázat vám, jak proměna jejich bytu v útulné, barevné, přírodou inspirované místo probíhala.

Bylo, nebylo... Na začátku byla růžová pracovna s malým rohovým stolkem, nepohodlnou, záda ničící židlí a nafukovací matrací pro příležitostné přespání. Byl rovněž obývací pokoj – dlouhá nudle, ve které dominovala červená sedačka, velký jídelní stůl černé barvy, podobně jako v pracovně velké okno a stěny v pískové barvě. To bylo a už není...

Po proměně

Světlé barvy dodaly pracovně na vzdušnosti, pocitu čistoty a prostornosti. Pocit čistoty navozuje i trendy lustr.

Praktická rozkládací sedačka, která je připravena ke spaní jedním tahem, společně se žlutě vymalovanou stěnou pracovnu zateplila. Za povšimnutí stojí i jednoduché hodiny umístěné na stěně za sedačkou.

Designéři do bytu novomanželů vtrhli s vervou jim vlastní, a růžové stěny pracovny pod jejich rukama změnily barvu. Jistě to nebylo leknutím, ale záměrem designérů pracovnu trochu projasnit a vymezit zde pomocí barev její jednotlivé zóny. Část stěny, u které vytvořili pohodlné pracovní místo, získala bledě modrou barvu. Zbytek stěny zůstal bílý. U dveří, kam místo nafukovací matračky přišla rozkládací sedačka ve světle žluté barvě, stěna opět zmodrala. Ta, ke které designéři umístili bílý lakovaný nábytek se skleněnými policemi a rozměrnými šuplíky, zežloutla. Ovšem ne závistí, ale proto, aby prostor trochu zateplila a sladila se sedačkou. Pro zútulnění celé pracovny do ní přidali malé stolky z průhledného plastu, moderní lustr a praktickou stojací lampu. Okno schovali za čistě bílou, dlouhou záclonu.

Před proměnou

Zařídit prostor, který je delší než širší není lehký úkol...

I stěny obývacího pokoje se pěkně vybarvily, nebo lépe řečeno zbledly. Designéři, aby opticky „rozbili“ prostor připomínající úzkou dlouhou nudli, jejich kratší části vymalovali

Po proměně
Dlouhý prostor opticky zkrátila výraznější výmalba kratších stěn. Prostoru pomohlo i rozdělení bílou policí.

fialkovou barvou, zbytek nechali v barvě bílé. Pro zařízení prostoru pak zvolili jednoduchý nábytek v nesmrtelné černobílé kombinaci. Bílou polici umístili šikmo do prostoru, oddělili tak jídelní část, ve které dominuje kulatý stůl, od části obytné, pro kterou se stala dominantou černá sedačka. Pod oknem zbyl volný prostor, ten šikovně využili. Umístili pod něj nízký modulový nábytek v bílé barvě, a tím prostor nenásilně obohatili o další úložný prostor. Pro lepší osvětlení do obývacího pokoje přidali ještě jedno stropní svítidlo a stojací lampu. Žádná extravagance, ale jednoduchost a vhodně využité kombinace barev daly vzniknout útulnému bytu novomanželů.

Co na to patronka?„Tento příběh byl pro mě velmi silný a velmi hezký. Lidé na sebe mají být hodní, proto mě nadchla příležitost setkat se s paní Janou, která se rozhodla svému muži poděkovat za to, že je hodný a veselý. No nezní to báječně?,“ uvažuje Kateřina Cajthamlová, která byla patronkou této proměny. „Nemohla jsem se dočkat, jak zareaguje manžel. Už dlouho prý toužil po své pracovně, kde se zavře a bude koumat a hloubat, ale zatím nebyl čas a finance na její zřízení. Jsem moc ráda, že Prima tohle velké překvapení zajistila,“ dodává Kateřina Cajthamlová.

Slovo designéra: Tím to nekončí „Druhou sérií pořadu Jak se staví sen chceme navázat na tu předchozí, ve které jsme dostali příležitost zajistit celkem čtyři proměny,“ vysvětluje Kamila Hornychová. „Je nesmírně důležité ukazovat ve sdělovacích médiích jiné cesty a styly bydlení, než jsou doposud u nás v republice k vidění. Myslím, že nastal čas trochu probarvit hnědo – béžové české obýváky. A věřím také, že naše práce před kamerou opět bude pro diváky dostatečně inspirativní,“ shrnuje mladá designérka.

A proto se nezapomeňte tuto neděli koukat na další proměnu pod vedením odborníků na slovo vzatých. Více informací naleznete zde. -Prima TV- Designéři proměny: Kamila Hornychová, Láďa Rendl Patron dílu: Kateřina Cajthamlová