Tapety prostě nechodíme pravidelně vybírat a na stěnách máme pravděpodobně už dlouhá léta pravidelně se střídající interiérové barvy, v posledních letech možná zdůrazněné nějakou moderní tupovací nebo mramorovou technikou. Když ale náhodně zabloudíme v hobby obchodech do tapetovacího centra, jsme rychle vyvedeni z omylu. A dokonale překvapeni šíří sortimentu, krásou a elegancí vzorů a dokonalostí materiálů. A říkáme si, že takové stěny přece musíme mít.

Geometrické období

Když nás zastihla taková výrazná módní tapetová vlna před třemi desítkami let, tapety byly pouze jednovrstvé a papírové. Vzorově buď takové nijaké, vyšisovaně kytičkované anebo – v duchu raných 70. a doznívajících 60. let – v ostrých barvách a rozmáchlých geometrických vzorech – samé bubliny, kruhy a výseče. Podobné jako byly vzory poslední letní sezónu na letních ženských šatech. Dnes, pokud si chceme vytříbit styl některé místnosti v duchu 70. let, vytapetujeme právě takto. Geometrické obrazce mají zvláštní půvab a dodávají interiéru retro vzhled, tak jak to známe z filmů. Záleží ovšem na tom, zda z vil boháčů v Colombovi, nebo z filmů českých; u nás byla přece jenom nabídka velmi omezená...

Tapeta tvaruje prostor Dnes je na trhu nepřeberná nabídka barev a vzorů. Frčí pruhy, rastry, různé struktury, stylizované květiny. Vybíráme je stejně tak jako nástěnné barvy. Do velkých místností se nemusíme bát výraznějších vzorů, velkorysých pruhů a výrazných barev. Malé místnosti vyžadují světlejší pastelové barvy; úzké interiéry zvětší podélné vzory a nízké místnosti zase zvýší vertikální pruhy. Pokud chceme strop opticky snížit, zakončíme tapetu s bordurou 10 - 50 cm pod stropem.

Co chce která místnost V dětském pokoji využijeme podle věku dítěte nejprve tapety s pohádkovými postavičkami; případně tyto bytosti budou redukovány jenom na bordury a plochy tapet budou klidnější, třeba v jemně modrých, růžových a oranžových tónech. Později se už tapety mohou dělit na „klukovské“ a „dívčí“ vzory.

Pracovna bude určitě v klidnější barevnosti stejně tak jako ložnice, kterou můžeme zkusit ladit do klidných namodralých nebo zelenkavých vzorů. Krásné jsou také vzory v temné kávové v kombinaci s barvou „nescafé“. V kuchyni využijeme omyvatelných vinilových tapet a barev, které se do kuchyně doporučují: žluté, oranžové, zelenomodré....

-ag- Foto: http://www.isifa.com/, Designers Guild/MYCODE