Dvoupatrový byt s rozlehlou terasou působí chvílemi jako pohádkový palác, ovšem zajímavé interiéry a kombinace barev jsou zcela současné.

Se vztahem k modernímu umění Manželská dvojice s dětmi, která byt obývá, má velmi silný vztah k modernímu umění a designu. Nejenže ho najdeme po celém bytě, ale i několik tisíc knih v pracovně majitele bytu dává tušit, že tady jsme u odborníků, kteří věděli, co od interiérového architekta chtějí. „Zadáním bylo vytvořit reprezentativní bydlení, které by v sobě kombinovalo lásku k modernímu designu se starožitnostmi a v některých kusech nábytku opravdu velmi tradičním vybavením,“ popisuje architekt.

Příčky byly zbourané Dvoupatrový byt o výměře přibližně 200 metrů čtverečních vznikl před dvěma lety a výstavbě celého interiéru předcházela změna dispozic, bouraly se příčky a měnily se i funkce jednotlivých místností. Stará veronská zástavba z konce devatenáctého století vznikala

pro tehdy velmi bohatou buržoazii a je to na celkovém charakteru domů znát, mají velkoryse řešené dispozice i skvěle vymyšlené výhledy z jednotlivých bytů.

„Chtěli jsme zřetelně oddělit soukromou část bytu od té, kam si zveme návštěvy,“ popisuje na začátek paní bytu celkový koncept. Řešení bylo nasnadě: co patro, to jedna ze zón. Čili do spodního patra architekt umístil kuchyni propojenou s obývacím prostorem a především obrovskou terasou. Jeden prostor – více funkcí. Tak by se dal shrnout koncept spodní části. Ráno se zde potkává rodina u snídaně doprovázené obrazy na stěně, sedí na slavných židlích Mravenec od Arneho Jacobsena, které architekt odvážně zkombinoval s čalouněným sofa v obývací části.

U krbu se pak potkává celá rodina večer. Návštěvy oceňují, že při přípravě jídla je majitel a milovník vaření v jednom s nimi stále v kontaktu. V obývacím pokoji nechybí staré leštěné piano a celý prostor sjednocují syté barvy.

Do prvního patra pak architekt umístil veškeré

zázemí pro rodinu: ložnice, dětský pokoj i koupelny. Doplňuje je šatna a dva menší balkóny. Schodiště, kterým se ostatně o patro níž vchází i do bytu, je v centrální části půdorysu čili dělí prostor na dvě symetrické části.

Luxusní i jednoduché doplňky Co je na tomto interiéru na první pohled zajímavé, jsou s velkou jistotou komponované interiéry. Zkušený architekt kombinoval opravdu luxusní kusy nábytku s jednoduchými, a přesto nadčasovými prvky. Nebál se použít barvy na stěny a gradovat prostor někdy nepatrnými detaily, jindy doslova monumentálně. Tak nepřehlédnete závěsový lustr nad krbem nebo opravdu netradiční kombinaci modré a hnědé výmalby v jídelní části spodního patra.

Ačkoliv takto velkorysé interiéry většina z nás jen tak nenavštíví, je dobré občas zajít na návštěvu nejen do jiných končin, ale i typu interiéru. Tento je sebejistý a perfektně vymyšlený. Třeba se stane vaší inspirací.

Povšimněte si:

  • Kombinace barev na stěnách.
  • Designových doplňků.
  • Neotřelé kombinace moderního designu se starožitnostmi.

-var- Foto: Bisazza