Designérka Ineke Hans na sebe loni upozornila kolekcí Neo Country. Houpací křeslo, stolička… country styl. Čisté a vybroušené. Vyrábí Cappellini.

Podobně jednoduchá je dřevěná židle finského designéra Tima Saarnia nazvaná Pack. Vyrábí Horm.

Na obě židle si posviťte jednoduchou lampou Sof Lamp od designéra Ariana Brekvelda. Vyrábí Droog design.

Odborníci z německého Design centra, které každoročně uděluje prestižní ceny Red Dot Award, při hodnocení současných trendů v designu nábytku hovoří velmi výstižně: jsme někde mezi zoufalstvím a genialitou.

Jednou se pomyslné kyvadlo přikloní na tu, podruhé na onu stranu. Nejprve k té genialitě aneb k tomu, co dnes na trhu s designem rozhoduje. Perfektní design je dnes více než kdy jindy nezbytným předpokladem úspěšnosti prodeje čehokoliv. Klade na designéry velké nároky a stává se mnohem komplexnějším a detailněji probíraným aspektem nábytku.

Dvě strany jedné mince Pochopitelně hovoříme o kvalitní autorské produkci, kde design hraje rozhodující roli. A také výrazně odlišuje průměrné od úspěšných. Proto designéři musí být více než kdy jindy kreativní a přicházet se stále inovativnějšími nápady.

Na druhou stranu největší kupní síla je vždycky v oblasti mainstreamu. Jak z toho ven? Na jednu stranu chceme, aby design byl jedinečný, neopakovatelný a na druhou stranu musí zasáhnout co nejvíc lidí, aby se dobře prodával. To je velmi paradoxní situace. Jako vejce vejci Řada výrobců to řeší tak, že přizpůsobuje design tomu, co chtějí klienti (nebo se domnívají, že chtějí), pak se ale produkce nábytku po celé Evropě podobá jako vejce vejci.

Ale na druhou stranu – a tady se kloníme s pomyslným kyvadlem směrem ke genialitě – naštěstí stále vzniká spousta zajímavých kusů nábytku, které nás okouzlují svou jednoduchostí, praktičností a vybroušeným designem.

Z poslední doby jsme vybrali trojici zajímavých kusů nábytku, které tato kritéria splňují. Jsou tvarově jednoduché a ve své jednoduchosti možná právě geniální.

-var- S použitím zahraničních materiálů Foto: © Red Dot Award Online & archiv výrobců