Před proměnou

Pro zachování soukromí členů domácnosti designéři ponechali původní rozdělení bytu. Místo skříní, které původně místnost předělovaly, nechali vybudovat příčku ze zádrokartonu.

Po proměně

Stará, rozkládací sedačka byla nahrazena novou, rohovou.

Tentokrát tým designérů pořadu Jak se staví sen rekonstruoval byt výherců smskové soutěže. Rodina Maryškových bydlí v malém 2+kk v Dejvicích už šest let. Měli své bydlení sice moc rádi, ale chtěli ho změnit. První krok ke zlepšení udělaly paradoxně děti, které poslaly sms do soutěže tohoto pořadu.

Byt byl pro čtyřčlennou rodinu docela malý, tedy na úložný prostor a dostatek soukromí. Obývací pokoj byl spíš praktický než reprezentativní – kromě televize a hifi v něm bylo třeba akvárium a klávesy. Kuchyň byla oddělená tenkou zdí, která byla dostavěna až později. Bylo co zlepšovat a vybavovat! Proměnou obývacího pokoje a dívčího pokojíku byli pověřeni odborníci na slovo vzatí: Ladislav Rendl, Kamila Hornychová a Jana Růžičková. V době, kdy designéři plnili milé rodině sen o lepším bydlení, oni si užívali na horách.

Před odjezdem na hory ale designérům dali svolení, že si se starým nábytkem mohou dělat cokoli. Ti tedy uspořádali aukci a proměna mohla začít. V bytě, kde se již řadu let nemalovalo, bylo nejprve vymalováno. Obývací pokoj byl pak vybaven rozkládací rohovou sedačkou a rozkládacím jídelním stolem. Nábytek designéři volili tak, aby nezabíral příliš mnoho místa, ale zároveň zcela plnil svou funkci.

Před proměnou

Masivní palanda ze dřeva byla nahrazena palandou kovové konstrukce. Prostor se tak rázem opticky zvětšil

Po proměně

Kromě sádrokartonové příčky byl pokojík mladých slečen ještě oddělen provázkovým závěsem, který patří k současným trendům.

O proměně očima designérů „Jedná se pouze o proměnu jedné místnosti v suterénním bytě 2+kk, nicméně tento cca 25 m2 velký pokoj slouží zároveň jako obývák, jídelna a ložnice dvou dospívajících dcer a také ložnice paní Maryškové. Záměrem této proměny interiéru bylo zachování všech těchto funkcí. Hlavní podmínkou, kterou jsme museli splnit, bylo zachování úložného prostoru, rozkládací sofa pro maminku a místo pro jakýsi hudební koutek. To vše s přihlédnutím k potřebě alespoň minimálního soukromí každého člena rodiny,“ zhodnotila byt Kamila Hornychová.

„Naším cílem bylo místnost prosvětlit, vnést tam více barev. V prostoru s tolika funkcemi není moc místa pro drobné dekorace a upomínkové předměty, které v bytě byly, působí v malém prostoru rušivým dojmem,“ dodala k představě o rekonstrukci. Designéři tedy pro doladění místností místo přehršle nesourodých obrázků, které byly v původním bytě, zvolili živé květiny.

A co na proměnu její patron? „Je hezké, že vyhrála smskovou soutěž rodina, která si rekonstrukci zaslouží a sami by si ji nemohli dovolit. Obdiv určitě patří mamince Martině, která se už 6 let stará o 3 děti.“ Zhodnotil rodinu výherců soutěže z první řady pořadu Ali Amiri - patron této proměny. „A byt opravdu rekonstrukci potřeboval, dlouho se tam nemalovalo, chyběly v něm estetické doplňky a nábytek k sobě neladil. Obdiv patří i designérům, kteří neuvěřitelně rychle dokázali celou přestavbu vymyslet a během týdne realizovat.“

Po proměně

Původní nábytek ze světlého dřeva byl nahrazený nábytkem v bílé barvě, ten tolik prostor nezmenšuje. Aby nepůsobil přiliš smutně, oživili ho designéři nálepkami, které aplikovali i na stěny. Obývací pokoj prozářila žlutá stěna. Za povšimnutí stojí i stěna vymalovaná na modro, na kterou byly pro oživení aplikované stěnové nálepky

Designéři dokázali, že i malý byt je možné zařídit pěkně a účelně. A před jaký úkol budou postaveni příště? Tak to uvidíme opět v neděli na Primě.

Více informací o pořadu Jak se staví sen naleznete ZDE. -připraveno ve spolupráci s Prima TV- Designéři: Ladislav Rendl, MgA. Kamila Hornychová, MgA. Jana Růžičková Patron dílu: Ali Amiri