Laicky máme tendenci rozdělovat podlahy na přírodní, kam řadíme parkety, prkna, případně korek, a „umělé“, čímž se obecně myslí široký pojem „lino“. To druhé ale není pravda, protože pod tímto poněkud zavádějícím názvem lidé míchají dvě naprosto odlišné kategorie podlahovin, rozdílné svou podstatou, složením, vývojem a velmi různými vlastnostmi a životností.

Pravé linoleum pochází ze Skotska a začalo se vyrábět už v 80. letech 19. století. Je to tedy přímo klasická podlahovina na rozdíl od té novější, se kterou linoleum často zaměňujeme. To je měkčené PVC neboli polyvinylchlorid, které je vynálezem mnohem mladším. Základem linolea jakožto přírodního výrobku je lněný olej. Z jeho latinského názvu Oleum Lini se odvozuje také název podlahoviny – linoleum. I další jeho složky jsou ryze přírodní. Je to dřevitá nebo korková moučka, pryskyřice, vápenec a různé pigmenty.

Výběr se rozšiřuje

Moderní linolea nejrůznějších obchodních názvů, ať už je to marmoleum, marmolette či jiné, si zachovávají vlastnosti klasické podlahoviny a navíc jsou velmi variabilní, protože se už nevyrábějí jenom v rolích. Můžeme je kromě toho mít také jako stavebnice – barevné obdélníky nebo čtverce. Navíc si můžeme koupit i linoleum akustické, tlumící kročejový zvuk, anebo se třeba rozhodnout pro plovoucí systém, kdy je vrstva marmolea upevněna na desce HDF. I samotné linoleum je však zvukoizolační podlahovinou, protože jeho spodní stranu tvoří jutová vrstva.

Na užívání je velmi příjemné, měkké, teplé a pružné a jeho údržba je nedostižně jednoduchá. Tato hygienická podlahovina se hodí do dětských pokojů a ložnic (prý pomáhá alergikům a astmatikům tím, že uvolňuje lněný olej), ale i tam, kde vyžadujeme rychlý a jednoduchý úklid – a to je rozhodně předsíň a kuchyně. Linoleum je tedy využitelné v celém bytě, ale pro svou hygieničnost (bakteriostatické neboli odpuzující bakterie, prý včetně nebezpečného zlatého stafylokoka), vysokou životnost bez změny tvaru a barvy (až 50 let), pevnost a barevnou stálost i v dětských a zdravotnických zařízeních. Podlaha je tudíž vhodná pro alergiky, ale i pro majitele kočky, psa nebo třeba andulky. Využije se prostě všude tam, kde je vhodné denně podlahu utřít na mokro. Nepokládáme je však do koupelen a jiného extrémně vlhkého prostoru, jako je třeba domácí prádelna, sauna a podobně.

Pro nekonečné variace Nečekané rozmanitosti, elegance i nápaditosti, klidné pravidelnosti i kreativních vzorů, pokaždé jiného dojmu, dosáhneme kombinací a střídáním barevně kontrastních čtverců nebo lamel nového typu kusového přírodního linolea. To je prodáváno pod názvem marmoleum click. Právě s ním dosáhneme výjimečné přesnosti a čistoty provedení podlahy.

K výhodě zmíněné variability vzhledu se dále řadí jednoduchost pokládky díky click systému a zejména kvalita této přírodní podlahoviny.

Vrstva probarveného linolea tvoří povrch podlahových 9,8 mm tlustých čtverců nebo lamel, které jsou třívrstvé. Pod střední vrstvou je pak vrstva spodní – měkký a teplý korek, který zajišťuje dobrou izolaci od země. Čtverce 30 x 30 cm a dlouhé obdélníky (lamely) o rozměrech 90 x 30 cm se dají nejrůzněji kombinovat, a tak dosáhnout velmi zajímavých efektů.

Vybírat se přitom dá z dvacítky barev a odstínů. Co byste řekli třeba teplé kombinaci šedé, bordó a čokoládové do ložnice, zatímco kuchyni prosvítí svěží světlešedá s jasně limetkovou?

První věc, nad kterou se musíme zamyslit, je, jak moc nebo málo bude vlastně podlaha vidět? Skoro celá, nebo tak z půlky – anebo skoro vůbec ne a zbude z ní jen viditelná ulička mezi množstvím nábytku? Pokud platí třetí možnost, je samozřejmě škoda zabývat se složitou barevnou kompozicí podlahy a zvolit jeden odstín, který sjednotí interiér. V budoucnu se to třeba s redukcí nábytku může zase všechno změnit.

Geometrické obrazce nám dávají netušené možnosti, svobodu a nekonečné varianty barevného řešení podlahy, které vzhledově dotáhne místnost. Nutno říci, že špatně zvolená podlaha může celý dojem z interiéru zkazit, prostor rozbít a rozkouskovat a zneklidnit, barevně si konkurovat s nábytkem – a proto právě tady je namístě obrátit se na odborníky, jak ohledně pokládky, tak zejména kvůli důkladné konzultaci.

Obtížný výběr Je hezké, že linoleum má životnost i 50 let, jak si ale dobře vybrat? Je to mnohem těžší než vybírat něco, co vydrží jenom rok, dva. A v obchodě nebo v showroomu jsme zahlceni desítkami vzorků. Chce to rozhodně přijít několikrát, i když ani to nemusí stačit. Je tady naprosto jiné osvětlení, než máme doma, kde navíc hraje roli i celkové ladění interiéru, orientace oken na světové strany, nábytek. Takže je zcela zřejmé, že podlahu, její vzor a odstín nejlépe posoudíme na místě, kde bude položena, tedy doma. A abychom to posoudili, musíme různě loudit o zbytky podlahovin, nebo je kupovat po deseticentimetrových proužcích (pokud nám je prodají) a doma je pak pokládat na podlahu a zkoumat. A funguje to, všechno je náhle jasnější: co třeba mělo v šeru obchodu příjemnou barvu dřeva, je doma v pokoji fádně šedavé a nudné. Nebo zase naopak původně zajímavá, jasná barva se doma ukázala být příliš „řvavá“.

Proto je chvályhodné, že v poslední době některé firmy nabízejí a zasílají zájemcům vzorníky marmolea v rozměru A5, což je plocha, z které se už dá usoudit na vzhled celé podlahy. Využijte toho.

-ag- Foto: Forbo, http://www.isifa.com/