Narodil se na začátku minulého století a zemřel přesně před dvaceti lety. Zdálo by se, že ta doba je tak vzdálená, že Bruno Mathsson nemá dnes již co říct. Není to pravda, protože jeho obrovský rozhled a především spojení práce designéra a architekta do jednoho díla je dodnes aktuální. Těžko o něm říct, že je představitelem severského nebo skandinávského designu, protože to byl právě on, kdo díky svému cestování a širokému záběru začal propagovat a tvořit v mezinárodním stylu. Zveme vás do jeho víkendového domu ve Frösakullu, který navrhl pro sebe a svoji ženu Karin.

Zajímavé spojení mezinárodních vlivů i cit pro materiály a koncepci prostoru jsou dodnes v tomto proskleném letním domku patrné. Pro objasnění toho, z čeho Bruno Mathsson při tomto návrhu vycházel, je důležité několik návratů do historie.

Ideálně v propojení s přírodou V roce 1948 Bruno Mathsson a jeho žena Karin Mathsson navštívili USA, kde se potkali s celou řadou architektů a designérů (například to byli Frank Lloyd Right, Eliel a Eero Saarinen, Charles a Ray Eamesovi a další).

Mathsson vždy vnímal své návrhy nábytku v celkovém spojení s prostorem, kde bude umístěn. „Místnost, prostor, nábytek… to vše spolu musí být v souladu, musí to spolu hrát,“ říkal. Proto je dnes obývací pokoj víkendového domu manželů Mathssonových ve Frösakullu vlastně takovým modelem v měřítku 1:1. Jasnou ukázkou toho, jak by podle skandinávské tradice měl prostor a architektura vypadat. Klidné, tvarově jednoduché, s dostatkem světla. Takové jsou už na první pohled prostory tohoto jednoduchého domku. Celá jedna stěna je prosklená, aby dovnitř mohlo světlo a v letních měsících se vnitřní prostor přirozeně propojil s okolní přírodou.

Bruno Mathsson výborně kreslil, takže často a rád sedával na terase, na sobě měl lehké plátěné kalhoty a skicoval. Ať už nové kusy nábytku nebo nějaké další interiéry.

„Podle mne by měl ideální pokoj být nějak propojený s přírodou. Měl by umožňovat kontakt,“ říkal už jako mladý, začínající designér. Byl samouk odchovaný časopisy a knihami, a přesto ve své práci dosáhl skvělých výsledků. Naslouchal přírodě, hledal ergonomická řešení, prostorové koncepty i spojení designu s architekturou. Tím se zapsal nejen do dějin architektury, ale posunul dál i nábytkový design.

Jeho víkendový dům, do něhož jsme vás dnes pozvali na prohlídku, demonstruje všechny tyto principy. Je vzdušný, promyšlený, jednoduchý, a tím i levný. Při právě nadcházejícím jaru je pro mnohé z vás určitě inspirující. A třeba vám v něčem napoví při rekonstrukci chaty nebo jiného víkendového bydlení. I v tom je síla šedesátých let.

Bruno Mathsson (1907-1988) patří k významným designérům severského modernismu. Proslavil se především nábytkovým designem, ale jeho architektonické návrhy a interiéry jsou dodnes obdivované po celém světě. -var- Foto: Arkitekturmuseet Bruno Mathsson