Před proměnou

V osmé epizodě pořadu Jak se staví sen jsme se seznámili s veselou a vitální Terezou, studentkou posledního ročníku gymnázia, kterou letos čeká maturita. Je vozíčkářka, ochrnula již při porodu. Ale nevidí v tom žádný problém, protože se vždy pohybovala jak mezi postiženými, tak mezi zdravými. Oslavila jednadvacáté narozeniny a ještě před rokem bydlela se svou početnou rodinou ve čtyřpatrovém domě bez výtahu. Nyní už skoro rok bydlí v bezbariérovém domě velikosti 2+1. Většinu dne tam s ní tráví její rodina. Má čtyři sestry, takže je v bytě stále veselo. Její nový byt má výhodnou polohu jen pár metrů od gymnázia, kde studuje. V květnu ji čeká maturita, které se trochu bojí, ale věří, že vše dobře dopadne. Po maturitě se chystá ke studiu na Vysoké škole veřejné správy a mezinárodních vztahů a jejím největším snem je zlepšit si angličtinu a odjet na nějaký čas studovat právě do Anglie.

Proměna jako dárek Do pořadu Jak se staví sen podala přihlášku ředitelka Konta bariéry Božena Jirků, aby zkusila štěstí a v případě, že to vyjde, zajistila hezčí bydlení některé ze svých svěřenkyň. Štěstěna se opravdu otočila čelem a tým pořadu Jak se staví sen mohl doručit dobrou zprávu o tom, že přijede a zrealizuje další proměnu právě zde.

Po proměně

Připomeňte si tedy proměnu části bytu, ve kterém bydlí mladá slečna na vozíčku, která bere život takový, jaký je. Její přání bylo, aby designéři byt zařídili nikoli jako pro vozíčkáře, ale jako pro „normálního“ člověka.

V rytmu proměny Po obhlídce pokoje se zde designéři rozhodli ponechat původní sedačku a také křeslo, které ovšem potřebovalo nové čalounění. Našli tedy šikovného čalouníka, který ho nově potáhl. Také využili původní shrnovací dveře. Ty rovněž nechali upravit tak, aby ladily s výmalbou pokoje. Pokoj byl vymalován trochu nezvykle – na strop designéři zvolili tmavě modrou barvu, aby se více přiblížil obyvatelce bytu, která spíše než strop vnímá podlahu. Jedna stěna byla vymalována šedivou barvou v technice benácký štuk, ostatní bíle. Pestrobarevným prvkem interiéru se stala podlaha „sestavená“ z různobarevných pruhů PVC. Tento druh podlahoviny designéři zvolili kvůli tomu, že nebude, oproti původnímu koberci, Terezu omezovat v pohybu.

Po proměně

Aby tmavý strop nepůsobil příliš smutně, vybrali pro něj designéři bílý zdobný lustr, který ho okamžitě prozářil. Ostatní nábytek a vybavení pokoje ladili do barvy sedačky, tedy bílé a černé. Do pokoje přidali více stolních i stojacích lamp i odkládacích stolků.

Patron i milá návštěva

„Jé, to je hezký, moc se mi to líbí. Kdy přijdete k nám?“ ptala se Lucie designérů Petra Siedlaczka a Jiřího Chocholouška v první chvíli, kdy rekonstruované prostory uviděla. „Je to tady přesně podle mého vkusu – jednoduché tvary, čisté linie... Nemám ráda přeplácané věci,“ svěřila se Lucie Bílá – patronka dílu, během něhož designéři rekonstruovali část bytu mladé vozíčkářky Terezy.

Tereza byla mile překvapená proměnou i návštěvou své oblíbené zpěvačky. Jeden z jejích snů se splnil. Přejeme jí, aby se jí splnil i ten největší.

A nám nezbývá, než vás pozvat na sledování další proměny pod taktovkou profesionálů opět v neděli na TV Prima. Chcete vědět víc? Pak klikněte ZDE.

-Připraveno ve spolupráci s Prima TV- Designéři proměny: Petr Siedlaczek, Jiří Chocholoušek Patron dílu: Lucie Bílá