Kvalita i dostatečný prostor

Když si mladí manželé, zatím bezdětní, zařizovali své nové bydlení, mysleli i na to, že jednou budou mít děti. Kuchyni si proto nechali navrhnout tak, aby svými parametry postačovala i vícečlenné rodině, a oni nemuseli dodatečně kupovat skříňky, poličky a další vybavení jen proto, že nemají kam dát nádobí, přístroje a podobně. Praktické uspořádání linky dotváří také bar, jehož výška brání volnému pohledu do kuchyňské části, kde nemusí být proto vždy bezchybně uklizeno. Tato část je přístupná z obou stran, tedy z kuchyně i z obývacího pokoje. Korpus linky je z lamina, dvířka si manželé vybrali masivní v odstínu pařeného buku. Zajímavostí je výplň rámečku dvířek. Není z překližky, jak je to obvyklé, ale také z masivu, který je zkraje odfrézovaný. Okrasnou, jakoby rustikální stranou, je však otočen dovnitř. Okraje dvířek mají jen jemně sražené hrany bez dalších ozdob. Pracovní deska je z modročerného materiálu F333 Egger Terazzo, ohraněná páskem ABS. Barová deska je z masivu, bar tak opticky spojuje prostor kuchyně s obývacím pokojem.

Uspořádání linky V kuchyni bylo nutné zakrýt trubky ústředního topení v rohu, současně zde měla stát i potravinová skříň. Ta je proto o něco užší, než byl původní předpoklad. Vedle potravinové skříně stojí samostatná chladnička, kterou měli majitelé již zakoupenou, v jejím sousedství je vestavěna mikrovlnná a klasická trouba. Všechny spotřebiče jsou v nerezovém provedení. Ve spodní skříňce vpravo od trouby je zabudován vysunovací koš na tříděný odpad, pod varnou deskou jsou umístěny plnovýsuvné zásuvky s tichým dorazem. Zajímavě působí ve spodní části tři výsuvné skříňky o šíři 150 mm. První je s dvojkošem, druhá s trojkošem a třetí má dva koše a navíc držák pro utěrky, tato skříňka je proto opatřena odvětráváním ve dně. Ve zvýšené rohové skříňce je umístěn dřez v antracitovém provedení, baterie se sprškou je značky. Vpravo od dřezu je pračka a teprve pak následuje myčka nádobí. To kvůli lepšímu přístupu při předmývání nádobí. V této části je linka zakončena barem.

Výškově členěná pracovní plocha Původně měly být všechny spodní skříňky navrženy v jedné výšce. Žádný ze zvolených jednotných rozměrů však nevyhovoval současně pro dřez i pro varnou desku. Linka je ale dostatečně veliká, bylo proto možné ji výškově rozčlenit. Nižší část má výšku 86 cm, vyšší pak 96 cm s tím, že se nad oba spotřebiče vešly ještě nízké praktické zásuvky. Horní skříňky, také ve dvou základních výškách, kuchyni dále člení a dodávají jí na dynamičnosti. Některé mají prosklená dvířka. Nad digestoří a sousední skříňkou je otevřená polička, která zachovává jednotnou horní linku. Působí však vzdušně a prostor prosvětlí. Linii horních skříněk zakončuje nižší, z poloviny zkosená skříňka. Původně zde měla být otevřená policová nika, v ní by se ale usazoval prach, byla proto zvolena uzavřená varianta s prosklenými dvířky. Jednotné horní skříňky by prostor neúměrně zatěžovaly, takto celek působí odlehčeným, až hravým dojmem. Kompozici kuchyně výrazně dokreslují lesklé páskové smetanové obkladačky s kontrastními vertikálními pruhy v barvě pracovní desky. Linka je navržena promyšleně s dostatkem úložných prostor.

Dnešní kuchyně je typickou ukázkou toho, jak lze kvalitním návrhem i provedením pozvednout místnost a současně vytvořit prostor nejen esteticky příjemný, ale také praktický a nadčasový z hlediska vzhledu i funkčnosti. -Dana D. Daňková- Foto: http://www.kuchynevancura.cz/