Prvotní funkce nábytku v našich příbytcích je ryze praktická – slouží nám k běžným činnostem, jako jsou jídlo, práce či odpočinek, a k odkládání nebo ukládání věcí. Svým stylem, barvou a uspořádáním ovlivňuje působení interiéru jako celku.

A ačkoli je v současnosti při zařizování interiéru hlavní linií minimalismus, přece jen se bez nábytku neobejdeme. Určitou možností, jak zařídit byt vzdušně a současně s dostatkem úložných prostorů, je využití donedávna netradičních materiálů - průhledného či průsvitného skla nebo plastu. Oba materiály mají v interiéru široké použití. Pokud jde o sklo, nemusíme se omezovat pouze na prosklená dvířka. Lze z něj pořídit konferenční stolky, police nebo dokonce celé menší policové skříňky, jídelní stůl a podobně. Plast zase nemusíme používat v jeho nejlevnější podobě. Na trhu je velký výběr desénového plastového nábytku od barových a klasických židlí přes konferenční stolky po rozměrnější kusy nábytku v nejrůznějších barevných odstínech. Jestliže zvolíme materiály průhledné, budou v interiéru působit nenápadně, celek nebude zatížený nábytkem. Toho můžeme využít především v malých bytech.

V hlavní roli sklo

Sklo se v interiéru objevuje stále častěji nejen jako doplněk, ale i jako konstrukční materiál. Zhotovují se z něj nejen kusy nábytku nebo dveře, ale také celé příčky nebo části stěn. Příjemnou reminiscencí je i návrat k vitrážím, tedy kombinacím různobarevných skel ve výplních oken či dveří.

Pocitově jde o chladný materiál. Rozhodneme-li se tedy pro něj, měli bychom ho vždy kombinovat s jinými, teplými materiály alespoň v doplňcích. Počítat musíme také s náročnější údržbou.

Největší předností skla je jeho průhlednost a možnost využít ploch s vysokým leskem a současně v matu, případně pískované nebo broušené do různých vzorů a ornamentů. Jestliže malý interiér odlehčí, v rozměrných bytech je vhodným kontrastem k masivnějším kusům dřevěného nábytku. V moderních technicistních interiérech působí dobře i v kombinaci s kovem, ať už povrchově upraveným nebo v surovém stavu. Ačkoli jsou dnes velmi oblíbené i jídelní stoly, a to především pro svůj design, při každodenním stolování nemusí každému vyhovovat – především pro poměrnou hlučnost při manipulaci s nádobím. Důležitá je také bezpečnost. Skleněné předměty mají obvykle ostré hrany a rohy. Je to také křehký materiál, proto je především v rodinách s dětmi nutno pamatovat na nebezpečí poranění. V takovém případě volíme alespoň sklo bezpečnostní, tedy tvrzené a zasazené do dřevěného profilu s oblými hranami. V současnosti se na výrobu skleněného nábytku nebo jeho součástí používá především temperované tvrzené sklo o různých tloušťkách. U konferenčních či jídelních stolů nebo polic s větší zátěží volíme vždy silnější, a proto odolnější desky. Temperované sklo se navíc při rozbití nerozpadne na ostré střepy, ale na malé kousky, případně popraská, ale zůstane v celku.

Přednosti a nevýhody plastu Plast je stále obecně vnímán jako levný a nepříliš kvalitní materiál, ovšem v současnosti se pohled na něj mění. Architekti a designéři ho stále častěji používají v doplňcích. S oblibou volí plastový nábytek především v moderních interiérech, zvláště pro jeho lehkou konstrukci, tvarovou variabilitu a atraktivní vzhled. Z tohoto pohledu má tento materiál mnoho výhod – je lehký, dobře tvarovatelný, dostatečně pevný, v široké škále barev, lze volit i průhledné a průsvitné varianty. Nábytek může být proto vyroben výhradně z plastů, případně je možné ho kombinovat s jinými materiály – například kamenem, bavlnou, papírem, mořskou řasou a podobně. S výhodou lze využít široké škály barev. Plastový nábytek je často kontrastním solitérem k ostatnímu ladění interiéru, jeho atraktivita se zvyšuje použitím transparentní formy. Ovšem přes všechny jeho výhody je třeba mít při pořizování nábytku z tohoto materiálu na paměti jeho nevýhody - poměrně malou životnost – není zcela odolný proti škrábancům, které nejen snižují krásu povrchu, současně v nich časem ulpívají nečistoty, které nelze zcela vyčistit. Navíc plast časem ztrácí pevnost a křehne, takže může dojít k nevratným a neopravitelným poškozením. Z hlediska podstaty tohoto materiálu i jeho trvanlivosti ho lze považovat i přes jeho nesporné kvality za neekologický materiál. Pokud se pro něj přece jen rozhodneme, měli bychom investovat především do kvalitních, a proto designově i užitkově trvanlivějších výrobků.

-Dana D. Daňková- Foto: http://www.profimedia.cz/, Ronald Schmitt, Bontempi Casa, Ikea