...třeba jak tento materiál využít ve svůj prospěch v domácnosti. Vznikly první nádoby, talířky a později, s vývojem nových technologií, se začal používat i k výrobě nábytku.

Důkazem jsou dochované slavnostní stoly a lehátka bohatě zdobená kováním, které kdysi využívali mocní při starořeckých hostinách. Kov se využíval jak pro svou pevnost a odolnost, tak i kvůli houževnatosti. Díky těmto a dalším vlastnostem bylo časem možné vyrábět mnohem víc – důkazem je například první židle z trubkové oceli.

Všudypřítomný kov K nejstarším poznaným kovům, jako je zlato, stříbro, měď či cín, přibyly časem železo, olovo, ocel a litina. Každý jinak zabarvený a s odlišnou povahou. I tak se je lidé naučili zpracovávat a láska k nim rostla a sílila. Technologie umožňují dokonalé zpracování, takže je jen na uživateli, zda dá přednost subtilním profilům lehce naznačujícím elegantní prvek, či robustnímu provedení, představujícímu odolnost a spolehlivost.

Běžně se setkáváme s pochromovanými slitinami kovu, nerezem nebo hliníkem, které jsou k dispozici v nejrůznějších povrchových úpravách, patří sem lesklé i matné povrchy, kartáčované, satinované, přírodní ad. Jejich výběr závisí na celkovém ladění interiéru, obecně se doporučuje zvolit jeden z nich a ten používat alespoň v jedné místnosti, ideálně by se měl prolínat celým interiérem. Výsledek totiž působí sjednoceným dojmem, aniž by si návštěvník uvědomoval proč. Kov se využívá od nejmenších částí, kam patří spoje skříněk, části svítidla, přes větší, jako jsou police, podnoží židle, stolku, až po solitérní kusy nábytku. Je příjemné, když jednotlivé části mezi sebou ladí.

Kov v ploše Zatímco kovové detaily jsou takřka bezúdržbové, zvolíme-li do svého bytu jakýkoliv větší prvek a není povrchově barevně lakován, pak bychom měli počítat s náročnější údržbou. Asi každý z nás přišel do styku s nerezovým dřezem, na němž ulpívají kapky vody, na kovových dvířkách od trouby zůstávají otisky prstů, a to není řeč o celé kuchyňské sestavě vyrobené z nerezových plátů. Její vzhled může někomu připomínat i pitevnu, nicméně současný diktát je takovému užití kovu příznivě nakloněn. Nerezová plocha se využívá také v kuchyních pro pracovní desku. Efektní výsledek je narušen každodenním používáním. Počítejme s tím, že v kovu zůstanou šrámy po ostrém noži a samozřejmě i otisky prstů.

Maximální užití Asi nejpopulárnější je používání kovu v koupelně. Z něj jsou vyrobeny nejen baterie a odpady, ale i vany, profily zástěn sprchových koutů, samozřejmostí jsou doplňky (mýdelník, držák ručníků) a dnes i umyvadlo, toaleta, bidet a nábytek. Chcete-li přidat na kovovém vzhledu koupelny, pak ke kovovým prvkům zvolte také metalickou dlažbu, která má na povrchu místo glazury vrstvu kovu.

Proč kov 1. Působí moderně 2. Je pevný a odolný 3. Můžeme ho dobře kombinovat s ostatními materiály (sklo, dřevo ad.)

-td- Foto: http://www.profimedia.cz/, Alnus