Když jsme loni v létě představili Marcela Wanderse, nezmínili jsme jeho srdcový projekt - apartmány Lute Suites, kde si i vy můžete splnit své designové sny...

Račte vstoupit

Lute Suites ve vesničce Ouderkerk nedaleko od Amsterodamu jsou „městské“ apartmány, první svého druhu. Jde o sedm apartmánů, které pro restauratéra Petera Luteho navrhl designér a architekt Marcel Wanders. Najdeme tady jak precizní interiérový design, tak vybraný luxusní nábytek a svítidla, které dodávaly Wandersovy „dvorní“ firmy Boffi, Bisazza a Moooi. Ale úplně na začátku projektu bylo zchátralé venkovské stavení. Původně malá továrna na zbraně z osmnáctého století. Výhledy na řeku Amstel a dramatické holandské nebe inspirovaly hoteliéra k tomu, aby se společně s vyhlášeným experimentátorem a extrovertem Wandersem pustil před několika lety do rekonstrukce. Na konci ní je sedm nezaměnitelných apartmánů Lute Suites, které ukazují jednu z cest soudobého designu.

„Pro mě je design způsob, jak vyprávět nějaký příběh, a proto je často můj design také příběhem sám o sobě,“ říká Marcel Wanders. „Mojí základní motivací je inspirovat lidi k tomu, aby svůj život proměnili v jedno velké umělecké dílo. To je můj největší životní úkol a věřte mi, že ho beru seriózně… Ale zase ne tak moc,“ dodává se smíchem Wanders. O tom, jak tento šprýmař a velký vypravěč příběhů (a nejen těch designových) dobývá svět designu, jsme se mohli přesvědčit loni v Praze, kde okouzloval spontánností a zároveň poetikou návrhů pro renomované světové firmy. Mezi nimi na prvním místě figuruje i nizozemský label Moooi, jehož je kreativním ředitelem.

Fantastické dekory Na apartmánech Lute Suites na první pohled zaujme práce s dekorem. Nejen na látkách, ale i na stěnách a na podlaze vytváří Marcel Wanders fantastické florální motivy. Používá při tom jak mozaiky Bisazza, tak tapety nebo potahy látek. Klasický dekor kombinuje s novými vzory, které sám navrhuje. Jednou z jeho prvních realizací, kterou na sebe upoutal zaslouženou pozornost, bylo „háčkované“ křesílko pro italskou firmu Cappellini z roku 1996. Při jeho návrhu spojil tradiční řemeslnou výrobu s moderní technologií zpracování nábytku. Dostal za něj několik cen a především začal pracovat pro slavné firmy, které oceňují jeho smysl pro humor transformovaný do designu.

Komfort ano, ale žádná okázalost Ale zpátky na břeh Amstelu: všech sedm apartmánů Lute Suites je velmi střídmě zařízených. Jsou komfortní (noc pro dva zde stojí od 445 do 885 eur), ale nejde o nějaký okázalý přepych. Každý apartmán má samostatný obývací pokoj, koupelnu a ložnici. V obývacím prostoru je kuchyňský kout a malá vinotéka. Ložnici Wanders umístil do prvního patra a ve dvou apartmánech je tzv. „spací kout“. A samozřejmě všechny apartmány mají již zmíněný bukolický výhled na řeku Amstel.

Celý koncept doplňuje restaurace, kterou provozuje Peter Lute, a loď, kterou si můžete pronajmout třeba na jednodenní plavbu po řece. Anebo s ní dojet do Amsterodamu.

Nové baroko, jak je Wandersův rukopis také někdy charakterizován, je raison d'etre celého projektu. A ukazuje se, že své publikum si spojení autorského interiéru s ubytováním ve vyhlášeném centru moderního designu a zároveň poblíž přírody našlo.

-var- Foto: archiv http://www.designhotels.com/