Kvalitní koberec je funkčním a praktickým prvkem interiéru, z estetického hlediska ho lze považovat i za výrazný doplněk, který často udává styl celku. Díky jemu je možné rychle a s malými finančními prostředky zcela změnit interiér. Stačí vybrat zajímavý koberec, k němu několik doplňků v odpovídajících nebo kontrastních barvách a náš příbytek získá nový vzhled.

Koberce velké i menší

Celoplošné koberce se začaly v interiérech objevovat ve větší míře až zhruba v polovině minulého století. Jejich hlavní předností byla útulnost, kterou do příbytků vnesly, rozmanitost dekorů a široká škála barev na jedné z dominantních ploch místností. Často je majitelé využili také k zakrytí starých parket, které bylo jinak nutno alespoň jednou ročně pracně drátkovat a následně pastovat. Dnes využíváme z praktických i estetických důvodů jak koberce celoplošné, tak kusové neboli solitérní, a to nejen jako hlavní podlahovou krytinu, ale také jako doplněk k dalším podlahovinám.

Obchody nabízejí širokou škálu podlahových krytin co do materiálů, barevnosti i dekorů, vybírat můžeme i z hlediska vlastností, a samozřejmě také cen. Dřevěné dýhované podlahoviny, lamino, masivní parkety či palubky, korek, podlahy lité nebo keramické dodávají domu či bytu kouzlo a osobitost. Na druhou stranu mohou někdy působit až chladně, případně, především ve velkých plochách, i fádně. Tehdy může být vhodným akcentem právě kusový koberec. Ovšem pokud ho neumístíme právě pod konferenční stolek, může se stát, že bude po hladkém podkladu více či méně podjíždět a chůze po něm bude pak i nebezpečná.

Ani se nehne… Zamezit pohybu koberce po podlaze lze několikerým způsobem. Především je možné vybrat takový, který má neklouzavou rubovou stranu. To znamená, že do spodní strany koberce je zatřen například latex nebo je do ní napuštěna speciální neklouzavá látka. Další možností jsou pásky s oboustrannou lepící vrstvou, které se přiloží z rubu po obvodu koberce, příčně a podélně jeho středem a všude tam, kde by se mohly jeho části ohýbat, a ten se pak přilepí k podlaze. Páska drží velmi pevně, ale po odlepení nezanechává na podkladu žádné stopy. Jestliže chceme vytvořit ucelenou kobercovou plochu, jsou v takovém případě vhodnou alternativou dlaždicové koberce. Jde vlastně o čtvercové kusy kobercoviny obvykle v rozměru 50 x 50 cm, které se lepí k podkladu výše zmíněnou oboustrannou lepicí páskou nebo speciálním lepidlem. Jejich výhodou je snadná výměna například při poškození. Stačí pouze odlepit daný kus a vyměnit ho za jiný. Snadný je i přístup k podlaze v případě její opravy a podobně. Dlaždicové koberce se používají jako krytina v obytných místnostech, místo běhounů do chodeb, případně se jimi opticky oddělují prostory v bytě. Jednotlivé kusy lze kombinovat jak barevně, tak z hlediska struktury a výšky vlasu, takže je možné vytvořit originální plochy.

Bez lepení Pokud nechcete na podlahu cokoli lepit, je možné pro zajištění koberců použít speciální protiskluzové podložky. Jsou zpravidla vyrobeny z latexu a skleněných vláken, do obchodů jsou dodávány buď v různě velikých kusech, častěji však v metráži. Každý si tedy může koupit rozměr, jaký potřebuje. Tyto podložky jsou univerzální, nepoužívají se jen pod koberec, ale i v automobilech, kuchyňských zásuvkách, k počítači pod klávesnici, pod notebook a podobně. Podložka se nelepí, pod koberec se jen vloží. Hodí se na hladké povrchy, to znamená na laminátové či dřevěné podlahoviny, dlažbu, linoleum či PVC, pokud nemají samy protiskluzovou úpravu.

Podložky pod kancelářské židle Tyto podložky sice neslouží přímo k zajištění koberců na hladkém podkladu, ale jejich použití zabrání vytváření nepříjemných a někdy i nebezpečných záhybů na kobercích, po nichž pojíždíme kancelářskou židlí. Samy mají také protiskluzovou úpravu, a přispívají proto i k naší bezpečnosti. Podložky pod kancelářské židle jsou vyrobeny z průhledného polykarbonátu, na podlahovině jsou proto velmi nenápadné. Jsou vysoce odolné proti otěru, poškrábání i proti nárazu. Prodávají se v tloušťce od 1,8 mm a lze je používat na tvrdé podlahy i koberce s nízkým či vysokým vlasem. Podložky jsou určeny pod židle s gumovými nebo plastovými kolečky a nedoporučuje se jakkoli upravovat jejich tvar. Jsou určeny pro kanceláře, domácnosti i veřejné interiérové prostory.

-Dana D. Daňková- Foto: Koberce VOIVO, Nábytek HSP