Bydlení ve stylu Provence je v současné době velikou módou, ale je třeba podotknout, že se hodí spíš pro víkendová obydlí...

Interiér zařízený ve stylu Provence do centra velkých měst vhodný už opravdu není. Ve Francii to vnímají stejně a styly bydlení dělí na tzv. pařížský a venkovský.

Podle Ludvíka Klasický městský styl bydlení a la Paříž navazuje na dobu Ludvíka šestnáctého, tedy klasicismus a po něm následující empír. Jedná se o střízlivý styl šlechtického interiéru, který Francouzi dokážou půvabně kombinovat s moderními prvky. Nezanášejí městské byty prvky venkovského bydlení a my bychom si měli uvědomit, že pokud se z francouzského způsobu zařizování nepoučíme, bude to působit nepatřičně. Jistě byste si nepostavili do středu obývacího pokoje v Praze nebo Brně například kolovrat…, tak proč styl Provence?

Barvy jihu Provence představuje slunce, a nábytek je tedy velice světlý. Barvy se pohybují od bílé přes slonovou kost až po smetanovou. Tvary jsou rustikální, ale ani zdaleka ne obhroublé, jako tvary anglického nábytku. Důležitý je stůl, protože na jihu Francie jedí rádi a dlouho. Nestačí si zařídit interiér v určitém stylu, ale je nutné mu přizpůsobit i životní rytmus. Večeře začíná pozdě a protahuje se až za půlnoc. Lidé se „nenakrmí“, ale užijí si společnosti rodiny ve chvíli, kdy se podává jídlo. Důležité je setkání

lidí a pokrm nesmí zaostávat, ale přes francouzskou bohatost kuchyně není prioritou.

Důležitý je textil Provensálský styl lze evokovat i látkami. Francouzi se jich nebojí a minimalismus je jim k smíchu. Na židlích a křeslech mohou být polštáře, na stěnách závěsy a stoly jsou zdobeny ubrusy. Ubrusy nemusejí být vůbec zdobné a kýčovitě květované. Styl Provence znamená je vůbec použít, a k nim ubrousky atd. Stačí bílá s hrubší strukturou. Podstatné je nádobí.

Stylové stolování Nádobí k provensálskému stylu může být zcela jednoduché, ale musí ho být dost. Stolování je totiž praktické a estetické. Na každou omáčku či přísadu by měla být samostatná mistička. Že je to samozřejmé? Ale to není pravda. V české kotlině všechny ingredience nalijeme na jeden talíř. Francouzi dávají možnost vybrat – buď po ingredienci sáhnete, nebo ne. Nic se neděje.

Nehýčkejte levanduli Všichni máme okna, někdo balkon, jiní dokonce terasu. To je k navození pocitu Provence příležitost, která by neměla být promarněna. Provence rovná se levandule a ta bývá prodávána za cca sto korun v hobby marketech. V malých mističkách si koupíme sazenice, tedy esenci jihu Francie. Je třeba dát pozor při sázení, protože do zeminy bývá dobré přisypat trochu písku. Levandule roste na písčitých a vápenitých svazích. Nikdo ji nehnojí a nezalévá… a prší opravdu zřídka. Chovejte se k ní stejně. Krutě a macešsky! Odvděčí se vám – i to je podoba Provence.

Kombinujte Je řada dalších rostlin, které k Provence patří, ale veškerá květena není jen exotická. Na jihu Francie je půvabné právě to, že vedle palmy a levandule roste borovice. Kombinujte a navodíte pravý pocit Středomoří.

-das- Foto: http://www.profimedia.cz/