Závěsy kolem postele se původně nepoužívaly kvůli ozdobě lůžka, ale čistě z praktických důvodů. Jedním z nich bylo teplo, které se zde díky spuštění těžkých látek udržovalo, dalším byla ochrana proti hmyzu. Časem pak byla jejich funkce jen dekorativní. Dochovaly se bohatě vyšívané látky, jejichž vzhled navrhovali tehdejší přední umělci. Současný diktát však od ozdob upouští a jde směrem k naprosté jednoduchosti. To se odráží i na vzhledu moderního lůžka s nebesy.

Moderní nebesa

Pro návrháře je návrh nábytku využívaného zejména v minulých stoletích výzvou, jak ho znovu oživit a zavést do současných ložnic. Zpravidla se setkáváme se subtilní konstrukcí, která je vyrobena ze stejného materiálu jako rám postele, nejčastěji dřeva nebo kovu.

K dekoraci se používají lehké a vzdušné materiály v bílé barvě, popřípadě v pastelových odstínech. Rovněž dekor je nenápadný, může být plastický, vyšitý, avšak vždy je potlačen a tvoří nenásilnou součást dekorace.

Změnou prošlo uchycení. To může být podobně jako záclony a závěsy na speciálních ozdobných kroužcích, látka může být i nedbale přehozena přes konstrukci nad postelí, setkat se můžeme i s baldachýnem ušitým na míru. Ke konstrukci je přichycen pomocí tunýlků a kapes.

Nebesa u dětských postelí

Možná máte pocit, že nad postýlkou pro novorozence baldachýn nesmí chybět - čím víc volánků a kraječek, tím lépe. Ve dvacátém prvním století bychom se ale měli chovat moderně a zároveň zodpovědně. Dítě totiž kvůli přehnanému vybavení ztrácí potřebný rozhled, navíc se v načančaném baldachýnu udržuje prach, což pro ratolest není právě ideální. A tak chcete-li potomkovi dopřát pěknou postel, využijte ty samé materiály jako u dospěláckého lůžka. Budete navíc vypadat jako pokrokoví rodiče.

Pohled do minulosti

Tvar lůžka se odvíjel od zvyklostí daného kraje. Postel mohla mít uzavřenou prkennou konstrukci s nízkými postranicemi a vysokými čely nebo klasický tvar s nosnými sloupy, na nichž byl připevněn baldachýn. V některých domácnostech byla součástí obložení místnosti, což bylo nepraktické, lůžko se nedalo přesouvat.

Tehdejší pohled na lůžko byl naprosto odlišný od dnešního. Zatímco dnes skýtá intimitu páru, v dávných dobách bylo zvykem přijímat v posteli třeba i návštěvu, shromažďovala se okolo ní rodina a společnost, vdova v ní přijímala projevy soustrasti. Časem tato tradice zanikla. Možná je to dobře. Intimní prostor si tak můžeme okořenit vším, co se nám líbí, a ostatním to bude skryto, mohou jen tušit...

Nezapomeňte: 1. V dekoracích lůžka se drží prach 2. Zvolte lehké, průsvitné materiály 3. Neutrální barevnost i vzory se neomrzí 4. Látkový baldachýn můžete snadno měnit

-td- Foto: http://www.profimedia.cz/, Kera, Vibel