Nemáme na mysli ani tak nepořádek, který jistě toto sousloví evokuje. Ale to, jaké materiály a předměty by se tady vyskytovat neměly. To, co zbude, by mělo být uspořádáno natolik promyšleně, aby se pokoj dal příjemně obývat a rychle uklidit.

Klučičí a holčičí pokoj se samozřejmě bude lišit už v základních věcech - třeba barevností nábytku i stěn. Co je tady společné, je škola, potřeby do školy, školní předměty a zařízení. Na dalším místě jsou koníčky, hobby. Tady se už pokoj stává velmi individuálním. Dalším atributem je zdraví, hygienická nezávadnost materiálů - a to je zase něco, co všechny pokoje dětí spojuje, nezávisí na pohlaví ani na věku dítěte. Začněme proto tím.

Pokojíček pro zdraví

Dětský pokoj zařídíme střídmě, jednoduše, lehkým nábytkem a s důrazem na volné místo. Neměly by v něm být věci, které zachytávají prach a v nichž se prach hromadí. Mnoho polštářů, hromady plyšáků, těžké závěsy. Textilie maximálně omezíme; když už to bez nich nejde - vyhneme se sametovým efektům, látkám s vlasem, vysokým kobercům. Na okna preferujeme lehkou roletu nebo meziokenní žaluzie.

Nábytek volíme jednoduchý a lehce omyvatelný, zdravotně nezávadný. Aby se však něco dalo denně přetřít, nesmí být povrchy zahlceny předměty - využijeme proto maximálně uzavřené skříňky, police a regály. A pokud je málo místa na podlaze, pověsíme je na stěny. Stejné to bude i s dětskou knihovnou - z hygienických důvodů vybereme lépe zasklenou. Množství prachu na skle a na hřbetech všech knih je totiž neporovnatelné....

Takzvaná alergie na prach je vlastně alergie na roztoče, respektive jejich výtrusy. A těm se líbí v teple a vlhku. Opak by měl být proto v dětském pokoji pravidlem. Hojně větraná místnost, na večer chladno. Vyplatí se sem postavit malý vlhkoměr - ručička by měla stát mezi 45 a 55 %. Matrace a lůžkoviny by se ideálně měly sbalit do protiroztočových bariérových povlaků a na ně používat lehké bavlněné, které se dají prát nejméně v 60 °C.

Co sem nepatří - televize! Výzkumy ukázaly, že malé děti se i s pouhou otevřenou, nesledovanou televizí, jen se zvukovým podkreslením hůře soustředí na hraní. Větší děti, pokud nejsou pod kontrolou, mohou "nadužívat" televizi, sledovat ji více, než je zdrávo. I když se dnes jejich zájem jednoznačně přesunuje k monitoru počítače. A to je další věc, dilema, téma do diskusi. Ano, či ne?

Jak se dítě stává školákem, univerzální hračky - autíčka a panenky - se stále více uklízejí. Dítě se vyhraňuje, začíná mít koníčky - hraje na nějaký hudební nástroj, pěstuje sporty, a to se projeví na zařízení jeho pokoje. Co je všem společné, je škola a její povinnosti.

Co sem nepatří:

  • Řvavé, výrazné, zneklidňující barvy
  • Příliš nábytku na úkor volného prostoru, místa ke hraní
  • Mnoho textilií a předmětů zachytávajících prach
  • Závadné materiály - zdroj formaldehydů
  • Televize
  • Nedostatečné osvětlení
  • Nábytek, který se nedá lehce otírat (látkový, proutěný)
  • Koberce s vysokým vlasem, těžké závěsy

Školní koutek

Pozornost věnujeme pracovnímu stolu a židli. Pracovní stůl je výhodný "rostoucí" a s šikmo nastavitelnou horní deskou.

Na stůl využijeme lehké stojany a podpěry na čtení a opisování z knihy při psaní úkolů - zajistí, že dítě má text kolmo k očím, nedívá se na něj šikmo, z ostrého úhlu. Držák na knihy a drátěné "kelímky" na tužky zajistí na stole pořádek.

Pracovní židle by měla být s dobrou opěrkou, s nastavitelným opěradlem a také výškově nastavitelná. Nejlépe na šesti kolečkách, bude mobilní všemi směry.

Dětem se musí správně svítit

Zvláštní pozornost musíme věnovat osvětlení pokoje. Centrální stropní světlo slouží výhradně jako orientační, další speciální světla zajistí kvalitní osvětlení při školní práci, čtení i hře. Na stůl vybereme lampu s maximálně nastavitelným flexi ramenem a neprůhledným stínidlem. Světlo musí dopadat pouze dolů, na pracovní plochu, a to v co nejširším záběru, rozptýleně - nemá vytvářet oslňující, ostře ohraničený kruh třeba jen na sešit, do kterého se píše. Také nesmí oslňovat, svítit do očí. Podobnou lampu dáme na noční stolek k večernímu čtení. Místo na hraní na koberci bude osvětlovat další lampa - vyšší, ale opět dobře nastavitelná.

Důležité úložné prostory

Na stěnu nad stolem přijdou police a poličky. Dobré je střídat otevřené a uzavřené. Připevnit se mohou až ke stropu, s mezerami na obrázky, různé dětské trofeje a nástěnky. A u nástěnek, tedy něčeho, co jaksi ke škole přímo patří, se zastavme. Vyplatí se jich koupit hned několik, korkových v různých velikostech. Vyhnete se tak případnému lepení obrázků na stěny, a jsou velmi praktické, ať už na rozvrh hodin, nebo na různé poznámky a vzkazy.

Vhodný je vedle stolu postavit box na kolečkách s mnoha malými zásuvkami nad sebou, může být klidně i více než 1,50 m vysoký. Na minimální ploše se v něm dá uskladnit neuvěřitelné množství maličkostí i důležitých školních potřeb. Vejdou se sem sešity, zápisníky, tužky a pera a miliony dětských drobností.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, Ikea, Alax