Bydlení pro seniory je stále velmi opomíjenou oblastí, ačkoliv seniorem bude dříve či později každý. V současné době sice vznikají bytové projekty určené pro osoby vyššího věku, ale ty pro svou finanční náročnost řeší problém jen z opravdu malé části. Běžnější jsou úpravy v bytě, kterými je možné seniorům přizpůsobit interiér. Jak by takový prostor měl vypadat? Vyžaduje pouhou výměnu nevhodného nábytku, nebo předpokládá zásadní stavební úpravy?

Nemilá změna

Základním problémem vyššího věku je snížená pohyblivost a zároveň neochota cokoliv měnit. Starší lidé bývají konzervativní, špatně snášejí stěhování i změny v bytě, takže je třeba k nim přistupovat s maximálním citem. Pokud jsme se rozhodli například přistěhovat do společného domu nebo bytu staršího příbuzného, je třeba s ním interiér konzultovat. Oranžovou stěnu pravděpodobně neocení a móda v nábytku je pro něho to, na co byl zvyklý v mládí.

Obývací pokoj

V obývacím pokoji je nejdůležitějším prvkem pohovka. Sedák by měl být tvrdý a pohovka nesmí být hluboká. Nábytek pro tak zvané neformální sezení, lépe řečeno polehávání, starší člověk neocení. Špatně se mu do něj usedá i vstává a opření zad není pohodlné. Vedle pohovky by neměl v obývacím pokoji chybět ušák, respektive současná obdoba tohoto křesla s vysokým opěrákem. Je ideální na čtení a senioři ho opravdu vítají. Vedle takového křesla by měla stát kvalitní stojací lampa s pohyblivým ramenem.

Ložnice

Postel v bytě seniora nemůže být malou tvrdou a nízkou válendou, jakou bychom možná vydrželi v pokoji studenta. Plocha matrace by měla být ve výšce nejméně padesát centimetrů, protože z takové postele se mnohem lépe vstává. Pohodlné by mělo být i ovládání světel. Inspirujme se v hotelech, kde se všechna svítidla dají snadno zhasnout z postele. Má to svůj důvod.

Kuchyň

Kuchyňský prostor musí být maximálně praktický. Pracovní deska kuchyňské linky by měla být nižší, než je obvyklé, aby se u ní dalo pracovat vsedě. Není to problém, protože kuchyňská studia jsou už dnes na podobný požadavek zvyklá. Stejně důležité je kvalitní osvětlení, protože zrak ve stáří slábne. To ostatně platí také o zbytku bytu. Například ve věku šedesáti let vyžaduje lidské oko až dvojnásobnou světelnou hladinu než ve dvaceti.

Koupelna

Koupelna je v bytě seniora největším kamenem úrazu…, a to doslova. Vana by měla mít vždy zdrsněné dno a sprchový kout zase sedátko. Obojí je běžně na trhu. Rozhodování mezi vanou a sprchou určitě hovoří spíše pro sprchu. Vstupování do prostoru vany totiž činí seniorům značné potíže. Na koupelnové předložky volně položené na dlažbě bychom měli zcela zapomenout. Na těch snadno uklouzne i mladý a pohyblivý člověk.

Alfa a omega

Snad nejdůležitější v bytě je kvalita podlahy. Špatně zvolená podlahová krytina může být nebezpečnou překážkou. Nelze doporučit kluzké laminátové plovoucí podlahy, stejně jako kusové koberce. Ideální jsou klasické dřevěné podlahy.

-jop-