Na jedné straně totiž může stát kýčovitá forma a na straně druhé dokonalý design, který zlato akceptuje, uznává, povyšuje. A je jedno, zda se jedná o předmět starý pár desítek či stovek let, anebo o předmět vyrobený včera. Stejně tak, jako když položíte vedle sebe prstýnek z kočičího zlata a úžasný sofistikovaný zlatý šperk. Tak je tomu i v designu, v našich interiérech.

Znak vysokého postavení

Zlato je od pradávna znakem přepychu a zámožnosti. Lesk zlata je omračující a spolehlivě vždy vyjadřoval postavení toho, kdo si zlatými předměty všeho druhu zařídil domov. V bohatých interiérech všech dob okouzlovaly zlaté artefakty i pozlacený nábytek. Zlatem se protkávaly závěsy i tapety, tiše tikaly zlaté hodiny, obrazy se skvěly v pozlacených rámech. Výjimkou nebylo samozřejmě ani nádobí. Jemné bílé talíře s širokým zlatým okrajem, kombinace kobaltu a zlata na čajových a kávových servisech. A nakonec přišly na řadu i koupelny, nebo spíše velkolepé lázně, které se opájely zlatavým leskem vodovodních kohoutků, zrcadel ve zlatých rámech a zlatem zdobených obkladů stěn.

Dnes zlato samozřejmě velice dobře sluší podobným historizujícím interiérům. Hodí se do vil a citlivě restaurovaných starých městských bytů, kde rozlehlé haly a zdobné dveře s leptanými skly tvoří ideální pozadí pro sbírky originálního historického nábytku. Zapadnou sem jak ty zlaté sloupkové hodiny, tak pozlacené svícny a mísy a leskle protkávané ubrusy.

Zlato v novém

Ale zlato umí být také "doma" v interiéru ryze moderním; jeho důstojnost zůstává, ale tvar a výraz se mění. Objevuje se tam, kde bychom ho nečekali. Designéři nově pospojují moderní tvary a žlutý kov evokující a zdánlivě vyžadující také klasickou ortodoxní formu. Ale to je porušeno, a zlato naopak dostane ryze moderní tvar a výraz. Spojení tradiční hmoty a moderního tvaru dělá naše příbytky zajímavé, poutavé. A ještě něco - dovolí postavit vedle sebe věci staré, originální a předměty nové, moderní. Obojí ale musí být esteticky na úrovni - pak to bude fungovat, a staré a nové se snese vedle sebe bez problémů.

A jsme u trendů. Ještě před pár lety možná zlatý předmět uváděl do rozpaků - kam ho dát, co vlastně s ním? Najednou jsou tady nové souvislosti a vše je dovoleno.

Zlato dlouhodobě neodmyslitelně třeba patří k porcelánu a sklu - dodává mu výjimečnosti, luxusu, jemnosti a lesku v pravém i přeneseném slova smyslu. Moderní nádobí ale dnes vypadá jinak než baňaté tvary 18. a 19. století, každopádně je opět tady.

Více či méně zdobené zlaté rámy obrazů a zrcadel jsou také evergreenem, u kterého se jenom velice konzervativně mění forma. Ale výjimky potvrzují pravidlo:

Před pár lety by tady viselo kulaté zrcadlo jednoduchého tvaru, s širokým rámem z krásného masivního dřeva. A dnes je tentýž rám potažený plátkovým zlatem. Tedy - klasický, drahý materiál plus naprosto jednoduchá forma. A mimochodem: v roce 1965 by opět tentýž kulatý rám zrcadla byl vyroben z červeného plastu - a zase by to ve své době bylo vysoce módní, in, trendy - ač se tyto výrazy ještě tehdy dlouho nepoužívaly. Takže? Zlatý kov v našich interiérech trendem bezpochyby je, zároveň je ale (opět) investicí do hodnoty. Je to jaksi "hodnotný" trend, na rozdíl od jiných, kdy bylo - nebo třeba zase bude - módním příkazem vzývat třeba plastové nebo slaměné rámy. Tedy materiály mnohem levnější, než je zlato.

-ag-Foto: www.profimedia.cz