V předchozím dílu jsme na pěti ukázkách z moderních interiérů demonstrovali několik obecně platných principů, jak pracovat v interiéru s detailem. Právě ta zdánlivě poslední a často opomíjená drobnost, třešnička na dortu, hraje svoji důležitou roli. Volně parafrázovaný výrok slavného myslitele říká, že dokonalost je v detailu. A v interiéru to platí dvojnásob. Takže přijměte od nás pozvání do tří vybraných interiérů. Spojuje je zajímavý detail nebo prvek, který vás při vstupu překvapí, zaujme a třeba i inspiruje k tomu vyhodit zaprášenou výšivku Hradčan a pustit se do rekonstrukce interiéru. Směle do toho, tady vám nabízíme další porci inspirace. A nezapomeňte: dokonalost se skrývá v detailu.

Staré a novéVlnovky a úhly

1) Staré a nové: Tak takovou kuchyni si asi v obvyklém bytě velikosti 3+1 nepořídíme, ale co stojí za pozornost právě zde, je starý litinový sloup. Prvek, který odlehčuje a dává ducha ultramoderní kuchyňské lince. Povšimněte si také nerezového plechu za pracovní deskou a naše doporučení: satinovaný povrch nerezu se bude rozhodně lépe udržovat než klasický nerez. Mastnota a skvrny, kterým se při vaření nikdy nevyhnete, se lépe vyčistí na matném nerezu, kde pak nebudou vidět tahy houbičkou nebo hadrem. Sice to zní při pohledu do této rozlehlé a vybroušené kuchyně nepatřičně, ale každý – i ten „nej-nej“ design – je potřeba čistit.

2) Vlny a úhly: Staletími osvědčené pravidlo, že protiklady se doplňují, je v tomto ukázkovém interiéru dovedené do dokonalosti. Oblá linka kontrastuje s přísně pravoúhlým gaučem. A detail? Lak versus přírodní dřevo. Na tomto snímku lze jasně demonstrovat, jak důležité je přemýšlet nad detailem v interiéru.

Neutopte se v bíléBarevné akcenty

3) Neutopte se v bílé: Tak tahle kuchyně na první pohled vypadá jako řeznictví: strohé, technické pracoviště na zpracování masa. Brrrr. Povšimněte si ale piknikového kufříku na pojízdném stolku: bílé a nerezu zdatně sekunduje a vnáší do jinak chladného interiéru trochu přírody…

4) Barevné akcenty: Sněhobílé povlečení a jednoduché vybavení interiéru… proč si ale neudělat radost a nedoplnit takový puristický interiér třeba rudým střapcem? Je to lehce dekadentní, svůdné a hlavně takový prvek „vytáhne“ interiér výrazně nahoru.

Na těchto a předchozích ukázkách jsme vám chtěli objasnit několik hlavních principů, jak pracovat s detailem v interiéru. Má obrovskou důležitost a byla by škoda – ať už zařizujete nový byt nebo rekonstruujete chatu po babičce – nevyužít těch zdánlivě nevýznamných maličkostí k dotvoření interiéru tak, aby byl jedním slovem… skvělý.

-var-Foto: www.profimedia.cz