Od jednoho stropního svítidla uprostřed místnosti se dávno upustilo, trendem je kombinovat nejrůznější typy lamp a modelovat prostor pomocí vhodného zdroje světla.

Nejnovější zdroje osvětlení umožňují designérům navrhovat svítidla, která nejsou limitována tvarem ani použitým materiálem. Nevyzařují totiž teplo, které by papíru, látce a jim podobným materiálům vadilo, konstrukční výška některých typů navíc umožňuje integrovat světlo i do tak malých skulinek, jako je například spára mezi dlažbou.

Neviditelná světla

Jednou z možností, jak osvětlit místnost, je vytvořit takzvané nepřímé světlo. To se do místnosti odráží přes strop nebo stěny a získáváme ho několika způsoby. Přiznaným, kdy lampu uživatel vidí, ale zdroj světla míří vzhůru nebo šikmo ke stěně. Mnohem efektivnější jsou ovšem zdroje světla zapuštěné v podhledu. Ten můžeme různě tvarovat, například čtvercem nad sedací částí, nebo naopak světlo v podhledu bude kopírovat půdorys místnosti. Tento způsob osvětlení je vhodný tam, kde nepotřebujeme přímé světlo na určitou část (např. na pracovní desku v kuchyni), to znamená k centrálnímu osvětlení polyfunkční místnosti, příjemné bude i v ložnici. Jako zdroje lze využít speciální ohebné pásky s halogenovými žárovkami, zářivky, které můžeme umístit jednu za druhou tak, že navenek nebude patrné, kde zdroj končí a znovu začíná, a samozřejmě pásky LED diod.

Z dílny návrhářů

Chcete-li pojmout interiér zcela odlišně, pak rozhodně nic nezkazíte volbou buď designových evergreenů, které i po letech neztrácejí glanc, anebo sáhněte mezi novinky. Třeba i ony se stanou stálicemi, ovšem to ukáže čas.

V kurzu jsou nápadné a rozměrné lustry, které nikdo nepřehlédne, ovšem pro ně je potřeba mít dostatečně vysoký strop a prostor, uchýlit se ovšem můžete i k subtilnějším variantám, jejichž autoři častokrát vytvářejí rozličné tvary. A tak si můžete pořídit lampu s uzlem na „těle“, svítidlo, které dýchá (speciální plast se zvětšuje a zmenšuje pomocí tepla, které vytváří žárovka), nebo se samo rozsvítí, jakmile se zešeří. Návrhů je nespočet, jak tedy vybírat? Srdcem. To svítidlo, které vás zaujme na první pohled a jeho tvar třeba i rozesměje či pohladí na duši, je tím pravým. I tak ovšem zvažte, zda pro něj máte prostor, poskytne požadované světlo a hodí se k ostatnímu zařízení.

Barevné efekty

Původně pro veřejné prostory byly navrženy rozměrné moduly s LED diodami určené na stěnu, kde vytvářely světelné objekty. O efektivní podívanou byl ovšem velký zájem, a tak výrobci nabídli konečnému spotřebiteli o něco menší, levnější varianty. I jejich pořizovací částka byla ovšem zpočátku dosažitelná jen pro určitou příjmovou skupinu lidí.

Nicméně efekt, který získáme „světelnými tabulemi“, je nenahraditelný. K plusovým bodům totiž musíme ještě připočíst možnost změny barevnosti světla a jeho intenzitu.

Trendy v osvětlení:1. Kombinujte více světel v jedné místnosti.2. S pomocí LED diod měňte barvu světla.3. Nezapomeňte na designové evergreeny.4. Nebojte se nápadných svítidel.

-zal-Foto: archiv, Philips