Jednoduše výjimečný styl

Přesně definovat tento styl je obtížné, stejně jako určit dobu a místo vzniku. Výsostně elegantní, ale současně velmi netradiční a moderní styl vznikl s největší pravděpodobností ve Francii, je to však pouze dohad. Za art deco je totiž považováno vše, co má v dekoru či vzhledu jednodušší zdobné prvky, než byly vlastní předchozímu uměleckému směru - secesi, kde se typicky secesní florální motivy mění v přímé, až geometrické. Ke své existenci mělo art deco k dispozici pouze několik málo let. Přesněji období od konce prvního desetiletí minulého století až do závěru třicátých let. Lze ho považovat za předěl mezi secesí a funkcionalismem. Kromě secesních prvků, které již opouští, v něm lze objevit i kubismus, v té době ještě styl budoucnosti.

Poprvé bylo art deco představeno na veřejnosti v Paříži v roce 1925 na Exposition Internationale des Arts Dékoratifs et industriels Modernes - výstavě moderního dekorativního umění, kde byly prezentovány užitné předměty mnoha stylů, od tradičního designu až po avantgardu, s jediným jmenovatelem, a to moderností. Z názvu výstavy bylo také odvozeno jméno stylu, ovšem stalo se tak až o více než čtyřicet let později na retrospektivní pařížské výstavě v roce 1966.

Zpočátku patřilo art deco v určitém smyslu mezi luxusní styly. Koncovými zákazníky tedy byli lidé z bohatých vrstev. Rychle si však získal všeobecnou oblibu u široké veřejnosti. Jeho typické prvky byly i díky rychlému technickému i ekonomickému rozvoji po 1. světové válce přebírány z umění a architektury do strojně vyráběných předmětů denní potřeby či automobilového průmyslu. Hlavními rysy byly maximální funkčnost, moderní až netradiční, ale přesné a liniově čisté tvary, základní odstíny barev a vysoký lesk. Mezi nejznámější představitele tohoto stylu v architektuře patří budova Empire State Building v New Yorku z roku 1931, v ČR je to hotel Alcron z roku 1932.

Art deco živé i dnes

Prvotní předností nábytku a předmětů každodenní potřeby v tomto stylu bylo vždy použití velmi kvalitních materiálů - dřeva či zrcadlového skla, výzdoba byla víceméně decentní a inspirovaná především jednoduchostí, později však nesla již prvky kubismu a funkcionalismu. Zdobné části byly často ze slonoviny, perletě či drahých kovů.

Art deco našlo postupně cestu i k méně majetným vrstvám, ruční kusová výroba musela pomalu ustoupit výrobě sériové a původně exkluzivní produkty se staly dostupnějšími v běžné obchodní síti. Následně se vedle klasického stylu art deco s luxusními materiály zařadil i experimentální trend tohoto směru, používající trubkovou chromovanou ocel, kvalitní bakelit a další plasty.

Jestliže se dnes rozhodneme zařídit si svůj domov ve stylu art deco, či si pořídit alespoň část nábytku nebo několik takových doplňků, můžeme zvolit originály, které lze koupit ve starožitnostech. To je ovšem celkem finančně nákladné.

S trochou štěstí můžeme takový nábytek nalézt v pozůstalostech v městských bytech či zapomenutý kus na půdě a podobně. To je však velmi málo pravděpodobné.

Další možností je tedy koupě repliky požadovaného kusu, případně výběr moderního designového originálu. Předností tohoto nábytku je i dnes dodržování původních postupů výroby a technologií. Kvalita zpracování je tedy velmi vysoká a i takový mobiliář má velkou hodnotu.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz