A jak už to dnes bývá, příjemné retro na povrchu v sobě skrývá dokonalé spotřebiče a více než standardní kuchyňské vybavení.

Místo renovace nová kuchyně

Ke koupi nové kuchyně se majitelé rozhodli kvůli praktičnosti. Původní, dřevěná palubková z tmavého dřeva se sice dobře udržovala, ale otevírací dvířka občas překážela a klasické policové skříňky nebyly dobře přístupné. Základním požadavkem Vodovodní baterie v retro stylu skvěle doplňuje styl celé kuchyněmajitelů tedy byly v maximální míře použité velkoobjemové zásuvky s plnovýsuvy. Původně majitelé uvažovali pouze o renovaci. Ukázalo se však, že ta by byla příliš nákladná. Nakonec se proto rozhodli pro zbrusu novou kuchyňskou sestavu na míru. Původně měla být kuchyňská linka opět ve dřevě, nakonec vyhrál světlý mat.

„Kuchyně je orientovaná skoro na severní stranu. Sluníčko sem jde jen brzy ráno, a pak celý den ne,“ říká majitelka a pokračuje: „té tmavé jsem už proto měla dost a rozhodla jsem se pro radikální změnu. A protože jsme s manželem oba dva milovníci retro stylu a klasiky, tak, ač máme jinak skoro jiné gusto, tady jsme se shodli na tomhle dekoru.“

Když bylo rozhodnuto o nové kuchyňské lince, rozhodli se manželé i pro radikální přestavbu celé kuchyně. Pro lepší osvětlení místnosti vyměnili okno. Požadavkem paní domu bylo totiž i kvalitní osvětlení pracovní desky pod oknem. Místo podélného 60 x 120 cm vybrali proto klasické okno na výšku.

Vestavěná skříň netradičně

Kuchyně má tvar písmene U, při vaření je tedy vše při ruce. Toto uspořádání umožňuje také co nejoptimálněji využít každé místečko a ač je sestava rozměrově spíše malá, její velkou předností je precizní propracovanost a mnoho zajímavých nápadů.

První zajímavý nápad skrývá hned stěna po levé straně u vstupu do kuchyně. Původně byla na tomto místě vestavěná skříň v chodbě a na ni navazující spíž. „Do spíže vedly z chodby atypické dveře. Nové bychom museli tedy nechat vyrobit na zakázku,“ říká paní domu, „což by bylo drahé. Navíc byl tento vstup za dveřmi do kuchyně, a tedy velmi nešikovně umístěný. Takže mě napadlo, že bychom mohli mít v kuchyni takovou tu vysokou kuchyňskou stěnu, jen jsem pořád přesně nevěděla, jak ji udělat. Rozhodně jsem nechtěla zrušit spíž, protože je zděná. Nakonec jsme ji pouze zmenšili, a protože kuchyně je relativně malá, zapustili jsme ji navíc do stěny, aby nezabírala v místnosti další prostor. Místo vestavěné skříně je pak úklidová a spížní komora, a dále vedle sebe vestavěná lednice a vchod do spíže. To byl další důvod přestavby.“ Na průčelní straně proti vstupu začíná kuchyňská sestava pracovní plochou, aby zde bylo možno odložit nákup nebo potřeby pro vaření, skoro uprostřed stěny je nové okno a nalevo od něj dřez, hned pod ním jsou odpadkové koše. Napravo vedle dřezu je zabudována myčka. Následuje odkládací plocha, která je současně zčásti i odkapávačem. Pod oknem je varný panel a výsuvná digestoř, která rozhodně stojí za pozornost. Netradičně umístěná digestořVzhledem k tomu, že ji díky umístění varné desky nebylo možno zavěsit na zeď či strop, je zabudována v pracovní desce za varným panelem a v případě potřeby se vysouvá nad pracovní desku.

Podávací okénko je pohodlné

Pod varnou jednotkou je v blízkosti myčky uloženo nádobí, tedy sklo i hrnce, následuje rohová sestava s karuselem, v něm je nádobí potřebné k vaření. Další zajímavostí kuchyně je podávací okénko ve zdi sousedící s obývacím pokojem. „My jsme měli kdysi podávací okno a chtěli jsme ho zachovat, protože když stolujeme v obýváku, je pohodlné použité nádobí prostě odložit a okno zavřít,“ vysvětluje paní domu.

Nápadem z původní kuchyně je také malý stůl pod pracovní deskou: „Trvali jsme na něm, protože jsme na něj byli zvyklí z naší první kuchyně. Mohli jsme u něj příležitostně snídat či obědvat. Navíc je pod ním topení, které nemohlo být zakryté. A designérka Lenka Kalousová navrhla elegantní a praktické řešení. Čas od času zase snídáme a někdy obědváme tady.“

Místo pro cibulák i vinotéku

Stůl ukrytý v zásuvceHorní poličky mají dvířka s pískovaným sklem a jsou uvnitř prosvícené, takže půvabně umocňují zvolený retro styl. Navíc není díky nim nutné vždy svítit velkým světlem, ale stačí rozsvítit právě jen tam, kde je to třeba. Poličky skrývají porcelánové a skleněné nádobí, v jedné z nich má paní domu vystavený „cibulák“. I doplňky v poličkách jsou sladěny, aby nenarušily celek. V dalších rohových skříňkách již nejsou karusely, jsou řešeny klasicky policově, a to z praktického důvodu - spodní skříňka skrývá drobné přístroje, jako je mixér, topinkovač a podobně, a těch se do běžné police vejde více. Horší přístupnost nevadí, neboť nejsou používány denně.

U následující stěny je ve spodní části linky na přání pána domu zabudovaná vinotéka. Lenka Kalousová k tomu dodává: „Bylo náročné najít pro ni dostatečný prostor, nakonec to bylo trošku na úkor potravinové skříně s výsuvem, která tedy není široká 45, ale jen 30 cm. I tak je však dostačující, neboť je zde k dispozici navíc zmíněná komora a zděná spíž. Na vinotéku navazuje skříň s troubou umístěnou ve výši očí, pod ní je ohřevná zásuvka na jídlo nebo předehřátí nádobí, je v ní ale možné nechat i kynout těsto. Trouba je parní, kombinovaná s horkovzdušným ohřevem, lze v ní dělat všechno – péct maso, dusit zeleninu, zavařovat, ohřívat potraviny. Celá sestava končí výsuvnou spížní skříní, přístupnou z obou stran.

„Největším problémem bylo vymyslet sestavu tak, aby se do ní všechno vešlo, a současně byla zachovaná ergonomie z hlediska pracovního místa, umístění dřezu, zůstalo zachováno okénko a tak dále,“ říká Lenka Kalousová. A nakonec dodává: „Z mého pohledu to byla velmi dobrá spolupráce, protože majitelé věděli, co chtějí a dokázali to i říci.“

Text a foto: Dana D. Daňková

Nábytková sestava: Kuchyňské studio Schüller TáborNávrh: Lenka Kalousová, DiS.