Půdní přestavba pod taktovkou odborníků

Půdní přestavba pod taktovkou odborníků

Nastěhovali se do půdního bytu, předělali ho k obrazu svému a pak se jim narodila dvojčata. Byt přestal vyhovovat. Museli ho zvětšit...

Průběhem zvětšení půdního bytu nás tentokrát od začátku do konce provede sama majitelka (majitelka si přeje zůstat v anonymitě) a architekt, který změnu navrhoval.

Rekonstrukce z pohledu majitelky

Když jsme se s manželem před deseti lety po dlouhém hledání vhodné lokality nastěhovali do půdního bytu, provedli jsme Vizualizace obývacího pokojedrobné změny podle svých představ. S novým bydlením jsme byli velice spokojení. Brzy se ale naše rodina rozrostla o dva nové členy najednou. V tu ránu byl byt malý a pro rodinu s malými dětmi dispozičně nevhodný.

Mezitím jsme si naše nové bydliště ale oblíbili a vůbec se nám nechtělo stěhovat někam jinam. Naštěstí se zrovna naskytla možnost koupit ještě sousední část půdních prostor. S radostí jsme využili tuto jedinečnou šanci zůstat bydlet ve svém. Prostory jsme koupili a pustili se do rekonstrukce. Věděli jsme, že máme před sebou zásadní akci, chtěli jsme vybudovat byt, který nám bude dlouho sloužit. Měli jsme sice určitou představu, jak by měl po rekonstrukci vypadat, ale chtěli jsme využít také služeb architekta. Po dlouhém vybírání jsme oslovili ateliér KYZLINK, líbily se nám jejich návrhy i způsob komunikace. Firma nám byt nakonec nejen navrhla, ale také celý postavila. Dnes, když už nějakou dobu bydlíme v novém, to hodnotím jako dobrou volbu.

Realizace: Osvětlení obývacího pokoje Realizace: Pohled z obývacího pokoje na prosklenou pracovnu
Vizualizace jídelnyRealizace jídelny

Architekt navrhl rozdělení nově vzniklé plochy bytu na dvě zóny, společenskou a intimní. Společenská zóna zahrnuje vstupní část, obývací pokoj lehce oddělený posuvnou skleněnou stěnou, kuchyni propojenou s jídelnou (ale před zraky nepovolaných ukrytou za rohem) a zimní zahradu. Do intimní zóny se dá projít přes obývací pokoj. Děti mají každý svůj dětský pokoj, je zde pracovna, ložnice a komfortní koupelna. Tato nová dispozice nám velice vyhovuje, na svém místě oproti původnímu stavu nezůstalo téměř nic. Byt je velice vzdušný a díky velkoryse řešeným střešním oknům světlý. V létě se proti nadměrnému sluníčku chráníme žaluziemi, ovládanými elektronicky. Konečně máme dostatek prostoru pro všechny naše aktivity, i dostatek úložných prostor, elegantně vyřešených vestavěnými skříněmi. Největší radost mám ale z mé domácí pracovny. Je prosklená, takže můžu periferně sledovat, co se děje v bytě, a na druhou stranu dobře zvukově izolovaná.

Vizualizace dětského pokoje Realizace: Vestavná skříň v dětském pokoji

V bytě má vše svou logiku a řád, cítíme se zde příjemně. Umím si představit, že i za pár let, kdy děti povyrostou a náš životní styl se jistě změní, nebudeme už v bytě muset dělat žádné větší zásahy.

Rekonstrukce z pohledu architekta

Půdorys interiéru půdního bytuPropojení a rozdělení prostoru
Celkovou dispozici půdního bytu předurčila nepříliš obvyklá okolnost. Obytný prostor vznikl spojením půd nad dvěma nájemními domy, které stojí v prudkém kopci. Důsledkem toho je mezi jednotlivými podlažími výškový rozdíl 70 cm. Tuto skutečnost jsme využili v náš prospěch a přirozeně byt rozdělili na níže položenou společenskou a výše položenou intimní zónu. Přes toto rozdělení působí byt vzdušně a prostorně, především díky skleněné příčce a skleněným posuvným dveřím. Po celém bytě se nabízí díky hojnému použití skla spousta zajímavých průhledů.

Hra se světlem
Přirozené osvětlení přichází do bytu buď z východu pásově umístěnými střešními okny (ta jsou umístěna tak vysoko, že sluneční Realizace kuchyněpaprsky dopadají až do kuchyně), nebo okny navazujícími na balkóny v západní stěně. Světlo tedy proudí v otevřené společenské části z obou protilehlých stran. Umělé osvětlení ve stropě, na hranách stěn a ve výklencích nabízí různé možnosti pohrát si s intimním osvětlením podle momentálních potřeb.

Zaoblené křivky
Atmosféru celého bytu dotvářejí všudypřítomné zaoblené křivky. Podlaha ve společenské části (dubová špalíková mozaika) nenápadně přechází přes šikminy až po strop, tvoří jednolitou plochu, a objímá tak celý obytný prostor. Cíleně jsme použili světlý dub, aby atmosféra pokoje nebyla stísněna tmavými odstíny barev. Stejné zaoblené křivky najdeme také na nábytku a především v koupelně, kde pásková keramická mozaika volně přechází do velkoformátových obkladů stěn.

 Vizualizace pracovny Realizace pracovny

Realizace: Jan Kyzlink, architekt, www.kyzlink.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

Láska a sex

Doporučujeme

Hledáte šikovného podlaháře?

Zadejte si poptávku v kategoriích: podlahy.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: rekonstrukce bytu v Brně, Dodávka plovoucích dřevěných a laminátových podlah do RD Račice, Marmoleum Home - Pokládka podlahy a obložení stěny.