Když méně je více aneb Bydlení po vzoru minimalismu Dosáhnout s minimem prostředků maximálního účinku, aneb méně znamená vždy více, tak by se dal výstižně charakterizovat minimalismus.

Dřevo, sklo, kov a plast není podmínkou

Svět, ve kterém žijeme, je již ryze materialistický. Věcmi zprvu zajišťujeme každodenní komfort a pohodlí, později mohou krátkodobě nahrazovat třeba chybějící hluboké duševní prožitky. Jako odezva se v tomto silném materiálním prostředí proto stále více prosazují směry a styly, jejichž hlavním cílem je jednoduchost, minimalismus vyžaduje jednoduché skříňky a policekvalita a elegance. Patří sem i minimalismus, jeho čisté a rovné linie, absence zbytečností, výhradní funkčnost, a přitom dokonalé materiály, zpracování i provedení, v ideálním případě spojené s nadčasovým designem. Aby výsledek nepůsobil, zvláště při použití chladných či neosobních materiálů (kovu, skla či plastů), stroze, je možné použít jemné či teplé odstíny barev a vhodné osvětlení. Nekomplikovaný styl vnáší do interiéru klid, jednoznačnost, přehlednost, citlivě zvolené doplňky a květiny jsou ideální obranou proti stresu a nervozitě. Minimalisticky zařízený byt působí harmonicky.

V neposlední řadě je nezanedbatelnou výhodou i to, že se interiér s několika kousky nábytku, a bez zbytečných drobností snadno a rychle uklízí. Výhodou minimalismu je i minimalismu sluší lité podlahy, kusový koberec ji krásně doplnískutečnost, že nemusíme použít „dřevo, sklo, kov a plast“, a přesto můžeme příbytek zařídit v duchu hesla „v jednoduchosti je krása“, a to především ty místnosti, kde je pořádek a účelnost přímo nutností – například v předsíni či koupelně, nebo v obývacím pokoji, zvláště pokud míváme často návštěvy.

Od podlahy

Nosným základem minimalistického stylu je bezesporu podlaha. Finální vrstvou jistě nebude koberec ani linoleum a podobně. Ideální je v každém případě masivní dřevo, plovoucí podlahovina či některý z typů litých podlah, v předsíni, koupelně či na toaletě pak keramická dlažba.

žádné zbytečné dekoraceDekorativní okna se zlatými vsadkami mezi skly, zdobné garnýže či jakékoli celoplošné tapety také do takového interiéru nepatří. I zde platí zákon jednoduchosti a minimum zdobných prvků. Vhodnější jsou proto okna bez ozdob, jejichž případný chlad změkčíme záclonami a závěsy s nekomplikovanými vzory, zavěšenými na záclonových tyčích či lankách. Ani tapet se nemusíme zříkat zcela. Zajímavou tapetou ale ozdobíme jen část jedné stěny a podobně.

Pokud jde o samostatně stojící mobiliář, měli bychom volit opravdu jen nejnutnější kusy, ovšem ve vysoké kvalitě a designově vytříbené. Společným jmenovatelem by pak měla být subtilnost. Žádné rozměrné sedací sestavy či velká křesla ani těžký nábytek, ale třeba menší křesílka, samostatné masivní police, menší zavěšené skříňky, vestavné skříně minimalismu slušíideálně bez výrazných úchytů. Skříňku na televizi nahradí jednoduchý sokl, připevněný na zdi. Jestliže nechceme sedací soupravu, ač krásnou a designovou, a přesto nás minimalismus zajímá, mohou být vhodnou alternativou velké sedací polštáře, stylové taburety a podobně. Pro ukládání věcí nevolíme klasické skříně, ale pokud nám to dispozice bytu dovolí, vybudujeme samostatnou šatnu a komoru, v opačném případě jsou ideálním řešením vestavěné skříně, a to především v předsíni a koupelně, jejich dveře je možné sladit s interiérem.

Přiměřeně a úměrně

Pokud jde o barvy a vzory, nejsou vhodné křiklavé a rozměrné vzory v kombinaci s výraznými barvami, nehodí se ani mísení různých dekorů a podobně. Základem je hladká struktura stěny s jemným štukem a skryté osvětlení může zdůraznit zajímavé linie a prvkydecentní barevností, jíž dodá dynamiku vhodný akcent – kamenný či dřevěný deskový obklad ve vhodném odstínu i rozměru, výtvarné dílo a podobně. Důležité jsou i doplňky, které prostor proteplí, ale současně zdůrazní jednoduchost a eleganci, přirozeně spíše než o drobnosti zde půjde o rozměrnější předměty. Celkové působení prostoru dotvoří osvětlení, které může mít podobu velkých stojacích lamp či designových stropních či stěnových svítidel, může být ale i skryté ve stropních podhledech či skříňkách. Různobarevné bodovky mohou být zabudovány i do stěn, zajímavé linie a prvky zdůrazní skryté pásky s LED diodami, které lze jednoduše přilepit či přitlouci na zeď. Aby světlo opravdu pracovalo s prostorem, je možné zvolit automatický osvětlovací systém, naprogramovaný podle přání uživatele pro různé situace i denní dobu.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz