Většině lidí před kolaudací docházejí síly… a kdo by se zabýval takovou maličkostí, jako je vypínač. I detaily toho dokážou pokazit hodně.

Standardní bílá nuda

Většina novostaveb nabízí jako standard poměrně nudné bílé vypínače z plastu, a přitom je na trhu celé řady atraktivních designů, jejichž cena není přemrštěná. Je možné vybírat povrchy i barvy a rozhodnout se, jestli vypínač bude elegantním, nebo spíš hravým prvkem.

Správná krabice

Důležité je si uvědomit, že při výběru vypínače musíme zohlednit velikost podomítkové krabice. Pokud máme standardní unifikovanou (nejčastější případ), na níž pasují všechny vypínače zmíněné značky, máme vyhráno. Tato unifikovaná norma je totiž shodná i se všemi německými nebo francouzskými vypínači, a to znamená, že rámečky a samotná tlačítka lze vyměnit dodatečně bez jakéhokoliv sekání. Italské značky (např. B Ticino) mají však podomítkové krabice zcela jiného rozměru. Taková výměna by představovala stavební zásah.

Vhodné otázky

Pokud vypínače nevyměňujeme, ale plánujeme v rámci stavby nového bytu, jsme vlastně bez omezení… a měli bychom toho využít. Vedle vypínačů je třeba zároveň řešit i zásuvky, takže se nad elektrickými rozvody zamyslíme jako nad celkem. Položíme si otázku: Kolik bude v každé místnosti stropních a případně nástěnných svítidel? Kde budou stojací a stolní lampy vyžadující zásuvku, kde bude televizor a připojení na internet atd.? Uvědomme si, že například v kuchyni používáme toustovač, rychlovarnou konvici a mixér a v koupelně zase holicí strojek nebo kulmu. K tomu všemu je třeba elektrický proud.

Sdružený rámeček

Jestliže se z důvodu praktických potřeb rozhodneme pro více vypínačů nebo zásuvek vedle sebe, vypadá vždy lépe použití sdruženého rámečku. Mnohé značky vyrábějí rámečky od dvou až do pěti vypínačů a jejich vzdálenost od sebe je u stejné normy krabice vždy totožná. Je tedy možné vypínače vyměnit za jinou značku opět bez sekání.

Populární stmívač

Stmívače se stávají stále oblíbenějším řešením vytváření světelné atmosféry. Běžný stmívač se cenově pohybuje od čtyř set do patnácti set korun podle toho, jak silnou žárovku bude stmívat. Jedná se vždy o malé zařízení, na něž je však třeba myslet předem, protože vyžaduje o něco hlubší podomítkovou krabici než obyčejný vypínač. Péče a investice se však vyplatí. Pokud máme totiž například centrální svítidlo se žárovkou 100 W, rozsvítíme ho vždy, když budeme chtít dobře vidět, ale při posezení s přáteli si nechceme připadat jako na přesvíceném jevišti. Stmívač nám umožní stáhnout intenzitu žárovky a z původně silného světla vyrobí příjemnou náladovku.

Pozor na normy EU

Od září tohoto roku je zakázána výroba standardní 100W žárovky. Úspornou žárovkou stejné intenzity lze však stmívat jen výjimečně. V podstatě existují dva stmívatelné modely od dvou značek a pohybují se v ceně od čtyř set do osmi set korun. Pokud někdo tvrdí, že opuštění standardní žárovky nezpůsobuje žádný problém, lže. Aby toho nebylo málo, oba modely nejsou stmívatelné zcela každým stmívačem. S některým zkrátka nedokážou spolupracovat.

Pro fajnšmekry

Pro opravdové „světelné labužníky“ jsou určeny inteligentní systémy ovládání svítidel. Výhodou je možnost vytváření světelných nálad a dálkové ovládání. Ještě před nedávnem takové řešení předpokládalo překopání většiny rozvodů v bytě, dnes jsou však podobné systémy i bezdrátové. Jeden přijímač se vloží k objímce a druhý pod vypínač. Efekt je levnější, méně pracný, ale stejný.

-jop-Foto: Schneider electric