Barvou roku bude vzdušná optimistická modř. Jak známo, modré tóny ložnicím nejen sluší, ale i příznivě působí na člověka v Povlečení v modré barvě je trendy souladu s požadavky této místnosti. Mimo jiné modř symbolizuje optimismus, obnovenou energii, pozitivní dynamiku a nové začátky. Modré odstíny také pomáhají odbourávat duševní napětí, stres, psychickou únavu a pocit vyčerpání. Volit však můžete i z dalších trendových barev, které značí posun k takovým odstínům, jež odrážejí lepší náladu a pomáhají navodit optimistickou atmosféru. Aktuální barevnost se pochopitelně projeví nejen v touze lidí obarvovat stěny, halit příbytky do trendových textilií, ale také ve volbě povlečení.

Správný materiál

V případě povlečení byste však měli pamatovat nejen na odpovídající barevný a vzorový soulad s dalším vybavením interiéru, ale také na druh materiálu. Vezměte v úvahu druh textilie s ohledem na to, jak působí na vaši pokožku. Uvědomte si, že se vaše vjemy mohou lišit v souvislosti s ročním obdobím. Jiný materiál vám bude příjemný v Ložní povlečeníhorkých letních měsících, kdy nejspíš oceníte tenoučké jemné plátno, chladivé hedvábí či luxusní satén, a v zimě vám zase může přijít vhod bavlněný žerzej nebo třeba flanel. V každém případě byste měli vsadit na kvalitu a nepochybně oceníte i snadnou údržbu i delší životnost ložního prádla. Na trhu objevíte ledacos… Zaplaťte raději víc a budete spokojeni. Příroda je moudrá matka, proto jí důvěřujte i v případě lůžkovin a orientujte se na bavlnu, konopí, len, bambus či hedvábí. Pokud jste jejími hrdými zastánci, potěší vás, že už je k dostání také biopovlečení.

Přírodní materiály

Za nejkvalitnější materiál pro ložní prádlo je považován len. Je báječný na dotek, velmi odolný a čím víc se pere, tím je měkčí a příjemnější. Má skvělé sací schopnosti a přirozené antibakteriální vlastnosti. Dobře Vyšívané povlečenísnáší vysoké teploty (dokonce i 200 °C), žehlení i mandlování a výtečně vypadá také pomačkaný.

Výjimečná bavlna

Bavlna má vynikající pevnost v tahu, která se za mokra ještě o 20 % zvyšuje. Její životnost nezkracuje ani časté praní nebo mechanické namáhání. Ze všech přírodních materiálů (vyjma bambusu) má nejlepší savost. Její vlákna jsou oproti vlně nebo lnu jemná a vyznačují se stejnoměrností i v délce. Pro kvalitní ložní povlečení je používána česaná bavlněná příze.

Trochu exotiky

Vlákno vyráběné bourcem morušovým a vynalezené v Číně patří k luxusnějším. Řeč je samozřejmě o hedvábí. To má termoregulující vlastnosti, v chladném počasí hřeje, a v teplém chladí. Hřeje 5krát víc než například bavlna, má skvělé sací schopnosti, a je-li vlhké, není ve styku s pletí nepříjemné.

-das-Foto: Christy.cz