Úložné prostory jsou podstatou každého bytu, protože u interiéru zdaleka neplatí, že záleží na velikosti. Nejdůležitější je zejména pohodlně „uskladnit“ vše, co musí bydlet s námi. Lidé, kteří žijí v prostorném mezonetu, ale nemají správně vyřešené ukládání, se na obrovské ploše mohou cítit stísněně.

BotníkHýčkejte své boty

Boty jsou první, co se dotkne bytu v takzvané „špinavé zóně“ předsíně. V zádveří bychom je měli zout, vyměnit za domácí obuv a uložit. Pokud budeme postupovat bytem krok za krokem, shodneme se, že boty mají jako první neoddiskutovatelný nárok na vlastní prostor. V malém bytě vyřeší problém botník, ve větším by to mohla být malá šatna nebo prostorná skříň v předsíni. Boty nejsou totiž jediné, v čem se vracíme domů.

Nejsme nazí

Zejména v chladných měsících nás jako věrný pes provází kabát, může to být i deštník, čepice, rukavice – to vše je nutné odložit ještě v předsíni. Nechceme přece procházet celým bytem, abychom se „odstrojili“ a vpluli do domácí pohody. V nouzových případech stačí i věšák, ale není ideální. Vytvořit dojem pořádku znamená některé věci zkrátka ukrýt. Ani nejdesignovější věšák paradoxně totiž nezdobí, pokud ho použijete k jeho účelu… a pověsíte na něj kabát.

Obývací pokoj

Úložné prostory v obývacím pokojiŘekněme, že jste si zuli boty, svlékli kabát a vstoupili do obývacího pokoje. Také zde ukládáte předměty. Mít je kam dát je mnohem důležitější, než jestli má pokoj dvacet nebo šedesát čtverečních metrů. Trasa, na níž se pravidelně pohybujete, jich totiž zabírá maximálně deset. Obtěžuje spíš nedostatek knihoven, polic a úložných skříněk. Nebojte se v obývacím pokoji použít vestavěný systém na míru. Kdo řekl, že by měl sloužit jen k uložení ošacení. Zabudovaným skříním s posuvnými dveřmi je možné obětovat jednu stěnu. Pokud jsou dveře například z bílého lakovaného dřeva (nebo lakobelu), díky efektu vysokého lesku prostor opticky nezmenší, spíš naopak.

Kuchyně

Kuchyň dnes často bývá součástí hlavního obytného prostoru. Vzhled kuchyňského nábytku je tedy praktické volit tak, aby s V kuchyni zvolte skříňky až do stropuním ladil. Rozvržení skříněk by mělo být maximálně účelné. V nejnižších skříňkách najdou své místo hrnce a jiné nádoby na vaření, ve výšce očí by měl být umístěn porcelán a sklo a v nejvyšších skříňkách můžeme uložit předměty, které používáme jen občas. Rozhodně se nedoporučuje volit kuchyňskou sestavu se skříňkami, mezi nimiž a stropem ještě zbývá prostor. Jednak tím přicházíme o možnost cenných úložných prostor a jednak se v takovém místě drží prach, který se problematicky utírá.

Koupelna

Koupelna by měla být oázou hygieny a zejména relaxace. Jenže co s pračkou? Existuje celá řada řešení, jak ji diskrétně ukrýt ve speciální zabudované skříni. Pokud má koupelna niku, lze ji zakrýt roletou…, ale ideální je samostatná místnost na umístění pračky, sušičky, koštěte i kbelíku, vysavače a například žehlicího prkna. Není to vždy možné, ale pokud budujeme nový byt nebo stavíme dům, vyplatí se na podobnou místnost myslet.

Ložnice

V blízkosti koupelny by měla být umístěna ložnice. Slouží nejen ke spánku, ale v mnoha rodinách také k uložení ošacení. Ideální je volba zabudovaných skříní, které využívají určený prostor beze zbytku. Uvědomme si, že vedle oblečení ukládáme také ložní prádlo, ručníky, osušky, deky atd. Dokonalým řešením je šatna. Také ona by měla být na hlavní ose mezi koupelnou a ložnicí. Existují šatny, které se dokonce vbudují do prostoru ložnice, a vytvoří tak samostatnou místnost – předpokládají však dostatečný prostor.

Máte sklep?

Sklep už dnes není prostorem na uložení briket nebo uhlí jako kdysi. Lidé mají lyže, kola a řadu dalších věcí, které se do bytu zkrátka nevejdou. Mějme na mysli, že u nového bytu je nutné uschovat si pár kusů obkladaček z koupelny (pro případ havárie), nějaký ten kousek plovoucí podlahy atd. Kam byste to proboha chtěli dát? Pokud kupujete nový byt a developer vám dá na výběr, že ho můžete koupit bez sklepa, nebo za vyšší cenu i s ním, křičte z plných plic ANO, se sklepem. Uvidíte, že se vaše investice v budoucnu bohatě vyplatí. Nehledě na to, že sklep zvyšuje cenu nemovitosti.

-jop-Foto: archiv