Absolventky pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové Alena Trávníčková a Klára Kulhavá představily své nově založené studio DUOdesign. Studio se zabývá zejména produktovým designem, dále i grafickým designem a řešením interiéru. Studio DUOdesign představilo v rámci letošního Designbloku v Praze v Superstudiu Classic 7 novinky v dětském designu a také design pro chovatele. My se zaměříme právě na dětský design.

Alena Trávníčková vytvořila kolekci interiérového hravého nábytku pro malé děti – batolata. Klára Kulhavá vytvořila kolekci předmětů pro chovatele.

Kolekce pro děti

Variabilní interiérové předměty pro nejmenší děti nabízejí mnoho možností, jak je využít a jak si hrát, a tudíž dítě nijak neomezují a nechávají prostor pro jeho fantazii. Kombinací tří herních objektů tak vznikají např. schůdky, tunel na prolézání, stolek s židlí či sezení pro rodiče s dítětem. Zároveň i každá věc sama o sobě vybízí ke hře, ať už se jedná o navlékání, skládání, prošívání, zasouvání či ježdění. Použitým materiálem je masivní dřevo (buk) doplněné molitanovými kostkami a polstrovaným odstrkovadlem.

Kolekce pro chovatele

Design těchto výrobků vycházel z vyhodnocení stávající nabídky trhu s výrobky pro chovatele. U většiny sortimentu v obchodech se základním nedostatkem ukázal být nenápaditý design, tvarově se nepříliš lišící od prvopočátků výroby těchto předmětů. Možnosti inovativního přístupu k designu výrobků pro chovatele jsou prezentovány na příkladu kotce a škrábadla pro kočku, ptačí klece a přepravky pro hlodavce.

Kotec Magion – elasticky a hravě působící tvar kotce, inspirovaný moderní architekturou, koresponduje se základními atributy kočkovitých šelem. Předností z pohledu chovatele je snadná údržba prostřednictvím vyměnitelného potahu. Kotec bude vyhovovat instinktivní potřebě kočky jakožto šelmy na rozhled do okolí s možností zaujmout ještě vyvýšenější polohu na svrchní ploše kotce a umožní i broušení drápů na přední dolní části.

Klec Cacti – přírodní tvar je inspirován jihoamerickými sukulenty, v jejichž dutinách si místní ptáci budují svá útočiště. Členitý tvar klece může pták využívat při každodenních proletech a přeskakovaní tak jako v přírodě. Chovatel ocení snadnou údržbu prostřednictvím vyměnitelného dna, které lze umýt v myčce. Přepravka Caller – inspirována norou. Úzký, protáhlý tvar přepravky z pružného materiálu s neprůhlednými kouty poskytne zvířeti nezbytný pocit bezpečí při přepravě. Celý výrobek lze díky zipům rozdělit na dvě půlky a snadno čistit. Možno použít i jako módní doplněk.

-var-Foto: DUOdesign