Okna spojují interiér bytu s exteriérem, větráme jimi a vpouštíme dovnitř i sluneční světlo. Jsou však také potřebným předělem, který nás chrání před vnějším světem a poskytuje nám potřebné soukromí. V neposlední řadě jsou okna nedílnou součástí architektonického řešení stavby i prostoru, je proto nutné věnovat pozornost i okenním dekoracím.

Nepřeberné možnosti

Okenní dekorace obecně nejsou jen estetická součást interiéru, ale především praktická – jejich úkolem je oddělit ho od vnějšího světa, zabránit vstupu přemíry slunečních paprsků. Na druhé straně mají svou tepelně-izolační funkci, navozují i pocity bezpečí a soukromí. Především těžké řasené textilie tlumí zvuky ve vysokých či rozlehlých místnostech, brání také před hlukem zvenčí. Moderní materiály mohou pohlcovat pachy, například cigaretový kouř, bývají do určité míry odolné proti požáru a mají často i antistatickou a nešpinivou úpravu. Pokud jde o estetickou stránku, obvykle tvoří tak jako podlahy či stěny dominantní velké plochy, ovlivňují tedy rozměry i působení místnosti na člověka.

Základním nositelem vlastností a vzhledu okenních dekorací je v prvé řadě použitý materiál. Luxusní a elegantní klasikou je hedvábí, stále větší oblibu získávají ale syntetické materiály a jejich směsi, a to buď vyšívané, nebo vzorované pomocí moderních technik, například flockového tisku, tedy lepení vláken. Novinkou jsou takzvané vypalované textilie, na nichž je vzor vypálen kyselinou. Ke vzorování se používají opět i různé druhy textilních vazeb a kombinace silnějších, strukturovaných či krulových, a slabších hladkých vláken.

Kam kterou?

Všechny používané textilie by měly být vzhledově i tvarově stálé a odolné proti UV záření. V obývacím pokoji lze použít v podstatě všechny typy stínicích prvků, záleží pouze na tom, v jakém stylu je tato místnost zařízena. Nejobvyklejší jsou asi záclony, doplněné závěsy či roletami.

Stále častější jsou samostatné rolety různých typů. Dnešní rolovací rolety se od těch původních, nevzhledných a nespolehlivých, liší materiálem i navíjecím mechanismem. Nemusí být pouze textilní, vyrábí se i rolety ze syntetického omyvatelného plátna, které lze po několika letech snadno vyměnit za nové, k navíjení slouží řetízkový mechanismus či systém s vodicími lanky.

Spíše do romantických či historických interiérů jsou vhodné nabírané rakouské rolety s bohatým řasením. Vzhledově podobné, ale konstrukčně jednodušší jsou rolety římské, díky novým materiálům stále oblíbenější především v moderních interiérech.

Pro zastínění francouzských oken či velkých prosklených stěn v obytném interiéru se užívají japonské stěny nebo vertikální žaluzie ze záclonoviny, které mají vlastnosti a ovládání žaluzií, avšak vzhled nařasené záclony.

Závěsné systémy

Obývací pokoj nám poskytuje nejvíce možností nejen, pokud jde o použité materiály a jejich vzorování, ale také v oblasti závěsných systémů, sloužících k upnutí okenních dekorací v určeném místě. Základem jsou kolejnicové a tyčové garnýže. Kolejnice mohou být z hliníku či plastu a jsou opatřeny dráhami pro jezdce, do nichž se upevňuje dekorační textilie. Jejich předností je možnost horizontálního i vertikálního tvarování, lze je tedy využít i v atypických, klenutých a různě členěných interiérech. Hliníkové systémy se obvykle zakrývají řasící stuhou nebo pelmetem – tedy širším pruhem aranžované tkaniny. K manipulaci se závěsem či záclonou slouží tyč, tkanice nebo elektricky ovládaný systém.

Obkladový sádrokarton umožňuje také instalaci přímo do stropu, v němž je pak pouze skrytá linka. Tento typ garnýží lze použít i v šikmých či obloukových oknech. U tyčových garnýží počítáme vždy s jejich estetickým uplatněním v interiéru, design je proto důležitým faktorem při výběru. Mohou být kovové s různou povrchovou úpravou, mosazné či dřevěné, případně jsou tyto materiály kombinovány. Pro zavěšení dekoračních materiálů slouží kroužky či látková poutka.

Moderní trendy

V současnosti nelze říci, zda jsou oblíbenější přírodní, či syntetické materiály, záleží spíše na vkusu investora. Přírodní textilie, nejčastěji bavlna, hedvábí či len, jsou pro zlepšení vlastností často směsovány se syntetickými vlákny. Syntetické materiály zase díky dokonalejšímu zpracování získávají vzhled materiálů přírodních, případně je lze povrchově upravovat novými dekoračními technikami. Jejich výhodou je trvanlivost a nižší cena.

V barevnosti jsou upřednostňovány přírodní hnědé, skořicové až smetanové tóny nebo zelený hrášek se zlatými a stříbrnými detaily. Oživení vždy vnesou kontrasty – syté tóny s některou z neutrálních barev, tedy bílou, černou či šedou. Eleganci prostoru pak dodá vždy černá s bílou. Kontrasty přináší i struktura materiálů - vytkávané či lepené vlasové vzory na jemném hladkém až lesklém podkladu, například taftu či saténu, tkané velké květinové vzory doplněné geometrickými motivy a podobně. Pragmatická jednoduchost je částečně nahrazována zdobností neobaroka či neorokoka.

Tipy závěrem

  • V tmavých pokojích jsou praktičtější rolety či žaluzie, které po vytažení či shrnutí uvolní celý prostor okna
  • Světlo zintenzivní teplé odstíny barev, s jeho úbytkem začíná v prostoru převažovat nádech do modra
  • V obývacím pokoji orientovaném na slunečné světové strany, tedy jihovýchod či západ, můžeme používat tmavší či chladné odstíny barev, do místností orientovaných na sever se více hodí teplé tóny
  • Důležitá je i správná péče o okenní dekorace – pokud je to na nich uvedeno, lze je prát v pračce na šetrný program na 30 stupňů, případně na ruční praní, obecně se ale doporučuje čistit tyto materiály chemicky

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz