Jak zorganizovat dětský pokojík, aby naše milované děti byly zdravé a dobře se učily? Začneme tím, že by měl plnit dvě základní funkce: klidovou a aktivní. Je to vlastně ložnice a místo na hraní, u starších dětí místo pro studium v jednom. Na základě toho je potřeba prostor rozdělit na dvě zóny, alespoň opticky. Pomoci nám může koberec, paraván nebo závěs, není však vhodné k tomuto účelu využívat těžkou a velkou skříň.

Pro kvalitní spánek stačí jen postel

Klidová zóna je určena pro kvalitní spánek a regeneraci. Bude zde tedy stát postel a pokud možno nic dalšího. A kam ji umístit? Nejlepší umístění pro ni je co nejdále od vstupních dveří, ne přímo pod oknem ani pod šikminou, v žádném případě nohami ke dveřím! Pokud přece jen stojí přímo pod oknem, budeme ho přikrývat na noc neprůhledným závěsem. A když není jiná možnost, než ji umístit nohami ke dveřím (v malém bytě, úzký pokoj), pak před ni postavíme alespoň symbolickou překážku například židli, pár ozdobných krabic atd. tak, abychom při vstupu do pokoje nejdřív narazili na tuto symbolickou překážku a až potom na postel. Za hlavou spícího dítěte musí být pevná opora například zeď, čelo postele, skříň (bez navislých polic!) atd.

Pokud pokojík obývají děti dvě, raději zvolíme dvě samostatné postýlky než dvoupatrovou postel. U dvoupatrové postele totiž ten, kdo leží nahoře, nemá pod sebou oporu, což způsobuje pocit nejistoty, a nad tím, kdo spí dole, pak visí těžká postel, a to vyvolává pocit ohrožení.

Přírodní materiály a pastelové barvy – to je to pravé

Ideálním materiálem pro dětskou postel je přírodní dřevo. Vhodnější jsou postele bez úložného prostoru, aby energie mohla volně cirkulovat. Snažíme se tedy, aby děti z volného místa pod ní nedělaly skladiště hraček, her, knížek atd. Takový zátaras v sobě nese nadbytek informací a brání kvalitnímu spánku. Ani kolem postele by nemělo být nic rušivého. Především nad spícím dítětem není vhodné umísťovat police (bohužel toto je voleno hodně často).

Co se ložního prádla týká, upřednostňujeme pastelové barvy. Pro klidný spánek nejsou vhodné lůžkoviny výrazných kontrastních barev. A jako skoro všude jinde i zde platí, že přírodní materiály jsou v mnohém lepší než syntetické. Pro uchování dobré energie napomáhající klidnému spánku a i z hygienických důvodů je vhodné postel přes den přikrývat přehozem.

Rostliny a akvárko – ano, nebo ne?

Rostliny v květináčích umístíme od postele co nejdále. Do menšího pokoje raději nedáváme žádné. Pokud to prostor dovolí, vybereme sem zdravé květiny se zakulacenými listy. Kaktusy a různé pichlavé rostliny do dětského pokoje nepatří!

Akvárium s rybkami nese dobrou energii přes den, ale v noci mít vodu u postele není vhodné (voda do ložnice nepatři!). Akvárko je lepší přesunout do jiné místnosti nebo alespoň co nejdále od postele.

Aktivní zóna a její řád

Aktivní zóna je ta část, kde si dítě bude hrát, učit se a pracovat. Takže na rozdíl od klidové zóny by zde měla panovat atmosféra zábavy a aktivního soustředění v případě studia.

Pracovní stůl má významnou roli u studujících dětí. Nejlepší pozice pro jeho umístění je ta, při které dítě uvidí na vstupní dveře – může tak kontrolovat, kdo do pokoje vchází. Také je lepší, když má dítě za zády pevnou zeď, není dobré sedět přímo zády k oknu. Soustředění pomůže pořádek a co nejméně věcí na pracovním stole. Dobrými symboly pro studijní úspěchy jsou glóbus, lotosový květ, moudrá sova, hodí se sem i fotografie Einsteina. Negativní vliv počítače pomůže ztlumit přírodní křišťál, ametyst nebo růženín.

Do dětského pokoje jsou vhodnější skříně s uzavřenými policemi (matné sklo, celodřevěná dvířka). Materiál přírodní, se zaoblenými okraji.

Co se tyká různých dekoračních prvků, platí u nich pravidlo: nic agresivního! Obrázky monster raději vyměníme za roztomilého trpaslíka, hrozivého tygra nebo krokodýla za přátelského delfína, jednorožce nebo slona, válečnou techniku raději za mírovou, třeba tank za závodní auto nebo letadlo atd.

Zkuste změnit alespoň něco a výsledek se dostaví, třeba v podobě pevnějšího zdraví nebo lepších známek. -Marina Kopecká a Julia Burova-Královna feng-šuej

Nová poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...