Působí elegantně a evokuje pocit luxusu. A to i přesto, že na povrchu jsou patrné známky přírodních defektů, jako například jizvy a vpichy, neutěšeně může působit i různorodá hustota vlákna. Jenže právě všechny tyto nerovnosti vypovídají o původu materiálu a podle mnohých právě podtrhují estetický dojem.

Kvalitativní kategorie

Kožené čalounění je nabízeno v různých kategoriích, které vypovídají o kvalitě materiálu. Určují zároveň i cenu. Velmi kvalitní vrstva se nachází hned pod epidermem, využívá se ke zpracování anilinových a poloanilinových kůží. Liší se od sebe počtem přírodních defektů a probarveností. Obě jsou velmi jemné a příjemné na dotek, kvůli vyšší náchylnosti na poškození se hodí zejména do domácností bez dětí či zvířecích mazlíčků.

K méně kvalitním kůžím se řadí takzvaná štěpenka, která se získává ze spodních vrstev. Nebývá probarvená, a tak se musí dobarvit, zároveň se ošetřuje syntetickými pojivy a ochrannými látkami.

Nevýhody koženého čalounění:

  1. Neexistuje snímatelný potah.
  2. Na bílých a světlých materiálech může po sedícím zůstat nesnadno odstranitelná skvrna (například z džínů).
  3. Vzhled přírodního materiálu podléhá zubu času.

Výhody:

  1. Získáte přírodní produkt.
  2. Sluší mu patina, kterou získá časem.
  3. Materiál je pevný a odolný.

Vhodná údržba

Kůže jako přírodní materiál reaguje na okolní podněty, a tak by sezení s tímto čalouněním nemělo stát v blízkosti topného tělesa a ani mu neprospívá přímé sluneční světlo, na kterém ztrácí barvu. Případnou nečistotu můžeme omýt navlhčeným hadříkem či použít kartáček s kombinací štětin a pevné složky z vláken mědi nebo gumy a samozřejmě některý z čisticích prostředků, doporučený přímo výrobcem. Kožený nábytek by se měl přibližně čtyřikrát ročně nabalzamovat krémovým voskem určeným k tomu účelu. Je-li nečistota hlubšího charakteru, pak je nutné vyhledat odborníka, který podle rozsahu doporučí takové čištění, aby se nenávratně nepoškodil svrchní vlas broušené kůže.

Víte, co je:
Nabuk? - Po líci broušená kůžeUseň? - Po rubu broušená kůže

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Ikea