Ve feng-šuej se často setkáte s výrazy „barvy země“, „barvy ohně“ atd. Jedná se o základní rozdělení barev podle pěti prvků. Je to vlastně specifický jazyk feng-šuej, který jakoukoliv věc popisuje podle této charakteristiky. Je to něco jako jazyk počítače, který přes 1 a 0 dokáže cokoliv vyjádřit. Když chceme pochopit základy tohoto učení, musíme jednoduše začít rozumět jazyku pěti prvků. Je jich pět: Oheň, Země, Kov, Voda, Dřevo.

Každý prvek má svůj tvar, barvu a materiál. Dnes ale mluvíme pouze o barvách.

Barvy ohně – vášeň a energie

Mezi ně patří odstíny červené, výrazná oranžová a žlutá. Jsou to barvy slunce, plamenů ohně. Ve feng-šuej se ještě každý prvek rozlišuje na Jan (mužský) a Jin (ženský) prvek. Jan oheň bude mít výraznou ohnivou barvu, tak jako velká hranice nebo slunce. Jinový oheň je klidnější, tajemný plamen svíčky, purpurová barva francouzského budoáru a červených lampiónů. Oheň je prvkem Jihu.

Červená barva je velmi energetická až agresivní, zobrazuje vášeň a energii. V kombinaci s černou působí velmi konfliktně (voda a oheň) a zvyšuje adrenalin. Takovou kombinaci často můžeme vidět v obchodech se sportovním zaměřením (úspěšně to působí na momentální chuť sportovat a cvičit).

Barvy země

Ty hledáme v barvách půdy, písku a některých plodů (meruňková, ořechová atd.). Barvy země jsou pro člověka nejpřijatelnější. Pokud nevíte, na jakou světovou stranu směřuje váš obývací pokoj či ložnice, jděte směle do barev země! S největší pravděpodobností uděláte dobře. Protože z devíti polí Bagua je země prvkem, který je zastoupen třikrát přímo (SV, JZ, centrum), dvakrát je to prvek podpůrný (Z, SZ) a dvakrát prvek neutrální (V, JV). O jaké barvy vlastně jde - jsou to odstíny hnědé, oranžové, růžové, meruňkové, lososové a světle žluté. Inspirací může být marokánský písek, barvy žuly, hnědá vypálená keramika atd.

Oranžová barva zvyšuje chuť k jídlu a zároveň zlepšuje komunikaci mezi lidmi (je to perfektní volba pro společenské místnosti, restaurace atd.). Žlutá dodává optimismus a radost ze života.

V kovovém hávu

Kov je nejvíce introvertním prvkem. Barvy kovu jsou bílá, světle šedá, stříbrná a zlatá. Kov je prvkem Západu a Severozápadu. Vzhledem k jeho uzavřené povaze se pro vymalování bytu a domu doporučuje zvolit raději podpůrný prvek – a tím je země, a z kovu pak použít jen doplňky.

Jako vodní hladina

Voda je nejproměnlivějším prvkem. Její barvy jsou v různých odstínech modré a černé (jako černá hladina). Voda patří na Sever. Pokud máte na severu pracovnu, bude ideálním řešením zvolit modrou barvu. Můžete kombinovat modrou s bílou nebo šedou, jelikož bílá a šedá jsou barvy kovu, který je podpůrným prvkem pro vodu. V severním studeném světle vypadá modrá fantasticky! A co symbolizuje? Hloubku a moudrost. Pomáhá k soustředění a zamyšlení.

Inspirace barvami dřeva

Dřevo je nejvíce progresivním prvkem. Barvy dřeva představují odstíny zelené a hnědé s dřevěnými vzory (barva kmenu). Zelená barva uklidňuje, dodává pocit bezpečí a ochrany. Je to barva harmonie a spojení s přírodou. Dřevo patří na Východ a Jihovýchod, jeho barvy se hodí použít i pro jižní část domu. Ve světle vycházejícího slunce bude obývací pokoj v barvách jarní zeleně vypadat velmi optimisticky a čerstvě. Přidejte sem lehké záclony s rostlinnými vzory a pár květináčů pro dovršení celkové jarní nálady. V takovém obývacím pokoji se pak budete zaručeně cítit skvěle vy i vaše rodina.

Marina Kopecká a Julia Burova www.kralovnafengsuej.cz

Nová poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...