Pro nahodilé otevření notebooku při hledání programu kina možná stačí jídelní stůl, ale místo pro systematickou práci nebo studium by mělo vypadat docela jinak.

Kompromisy

Bodem číslo jedna je najít pro pracovní stůl (případně stolek pod počítač) vhodné místo. Pokud nepatříme mezi šťastné majitele rozlehlého domu a pracovně nemůžeme věnovat samostatnou místnost, pravděpodobně bude nutné přistoupit na řadu kompromisů. Možná nás situace donutí nevyhovět světelným podmínkám, přestože denní světlo dopadající zleva je pro praváka skutečně ideální… ovšem za předpokladu, že píše rukou přímo na papír. Podle současných průzkumů používá většina lidí propisku maximálně k podpisu při placení kreditní kartou. Většina z nás využívá klávesnici. Denní světlo tedy není klíčový problém. Důležité je, aby byl prostor za monitorem nasvícen a oči nekmitaly ze zářivé plochy do tmy – unavuje to. Postačí tedy dobrá lampa.

Rozměry

Velikost stolu je přímým odrazem prostorových možností a potřeb. Pokud používáme opravdu pouze počítač, postačí malý počítačový stolek, ale situaci mění například fakt, že si vedle něj čas od času musíme otevřít fascikl rozměrných dokumentů. Důležitější však je, kam ho umístíme. Na práci je praktické se soustředit a v obývacím pokoji to půjde těžko ve společnosti seriálů TV Nova, křičících dětí a povídavé manželčiny kamarádky. Je to však stále lepší než umístění v ložnici, kde počítač, stejně jako televize, vyloženě narušují kvalitu spánku.

Světlo

Kromě lampy, která nasvětluje plochu za monitorem, by na pracovním stole neměla chybět pracovní lampa, která se od běžné stolní lampy zásadně liší. Musí být polohovatelná a ideální je, pokud má tři snadno pohyblivé klouby. Podobná svítidla jsou běžně dostupná v různých cenových relacích.

Sezení

Zcela zásadní je však volba pracovní židle. Na té bychom šetřit neměli, pokud chceme šetřit svá záda. Správná pracovní židle má vždy pětiramenné podnoží na kolečkách, opěrky rukou a nastavitelnou výšku sedáku i opěráku. Běžná jídelní židle rozhodně nestačí. Někdy jsou místo pracovních židlí nabízena klubová křesílka na otočném podnoží – dobře vypadají, ale špatně slouží.

Nadstandard

Výše zmíněné požadavky na pracovní kout jsou základní, nikoliv však jediné. Kdybychom si chtěli dopřát skutečně kvalitní zařízení, vyplatí se stůl, jehož kostra umožňuje vést kabely k počítači skrytě a který má na počítač samostatný držák nebo výsuvnou zásuvku na klávesnici. Není od věci připomenout, že k pracovnímu koutu budeme potřebovat úložné prostory, možná i knihovnu… a při zvolení správného místa bychom měli počítat s dostatečným množstvím zásuvek a výstupem pro data, jako je telefon atd. Prodlužovací kabely, rozdvojky, spojky a redukce jsou totiž vždy jen východiskem z nouze a nepřítelem kvalitního bydlení.

-das-Foto: Vitra