Netypický interiér v atypickém domě

Netypický interiér v atypickém domě

Výhled na hvězdy, velké akvárium, skleněné zábradlí a kontrasty charakterizují dnešní návštěvu, na kterou vás zveme. Račte vstoupit.

Stavba nového domu je důležité rozhodnutí, a i když není vždy možné postavit dům přesně podle vlastních představ, mohou vzniknout stavby osobité, oduševnělé a stylové. Interiér, který vám dnes představíme, byl navržen designérem a architektem Ivem Mišákem, další úpravy jsou již dílem majitele.

Důležité detaily

Investor se rozhodl pro sloupkovou dřevostavbu a ve spolupráci s architektem a designérem Ivem Mišákem vznikl dům, který hned při vstupu příjemně překvapí. Při návrhu bylo sice nutné dodržet vnější parametry, kromě jiného tedy výšku stavby nebo sklon střechy, aby dům zapadl do okolní zástavby. Zvenčí jde tedy o určitý kompromis, o to zajímavější je však dům uvnitř. Dané byly rozměry nosných stěn, rozpony, umístění nosných sloupů, a tyto skutečnosti bylo nutno respektovat. I přes tato zdánlivá omezení vznikl zajímavý a ryze moderní interiér. Konstrukci domu prozrazují pouze záměrně přiznané nosné prvky v interiéru.

Dispozice domu upřednostňují slunce, které přes den prochází celým obytným prostorem, aby ho prosvětlovalo i ohřívalo. Na sever je oproti tomu orientováno jen minimum oken. Přáním majitele byly prosklené stěny přes obě podlaží. Vznikl tak prostor, ze kterého je viditelná obloha - ideální místo k umístění sedací soupravy s možností relaxovat při pohledu na hvězdné nebe. Galerie v patře je nenásilně ohraničena skleněným zábradlím.

Sklo je v tomto interiéru velmi důležitým materiálem, kromě galerie je zastoupeno v ploše dveří, v kuchyni či jídelně. Dominantním prvkem je pak velké skleněné akvárium s mořskými rybami v obývacím prostoru v přízemí.

Kuchyně i pro barmana

Na vchod do domu navazuje prostorné zádveří, kde je místo pro odložení kabátů a bot. Za zádveřím pokračuje hala, z níž je možné vejít do dalších částí domu. Je zde situována malá koupelna, vedle ní šatna pro ukládání sezónních věcí a technická místnost, kde je umístěn plynový kondenzační kotel pro vytápění a ohřev teplé vody a pračka. Z haly vede do podkroví schodiště s kovovým skeletem a nášlapy z tvrdého masivního dřeva. Od obývacího pokoje s kuchyní a jídelním koutem v přízemí je tento prostor oddělen celoskleněnými dveřmi. Autorem základní studie obytného prostoru i kuchyně je architekt Mišák, investor návrh už jen mírně upravil k obrazu svému.

Korpus kuchyně je z lamina, dvířka jsou vyrobena z lakovaných MDF desek, pracovní deska opět z lamina. Zleva sestavu otevírá lednice s výrazným designem v nerezu. Není vestavná, ale pouze zabudovaná, aby v celku vynikl její design. Koncepce kuchyně odpovídá řazením jednotlivých pracovišť ergonomickým zásadám. Spodní skříňky jsou opatřeny velkoobsahovými i příručními zásuvkami s plnovýsuvy a tichým dorazem. Kuchyně je vybavena moderními elektrospotřebiči, mezi ně patří vedle multifunkční trouby také indukční varná deska a vinotéka. Ta je sice dnes stále oblíbenější, ovšem v této kuchyni má své opodstatnění - pán domu má barmanský kurz a míchání koktejlů patří k jeho zálibám. Nechybí zde proto ani prostorný bar. Jídelní kout je prosvětlený skleněnou stěnou. Čistotu stylu kuchyňského prostoru dotváří velký skleněný stůl s možností rozšíření plochy pro deset lidí.

Jednota a kontrasty

Otevřenost společného obývacího prostoru je umocněna absencí stropu v obývacím pokoji, který tak prochází do druhého podlaží. Shora je možné sledovat dění v obýváku z galerie, ta je ohraničena skleněným zábradlím, obě podlaží jsou od sebe proto oddělena jen opticky. V podlaží je podle současných zvyklostí klidová zóna. Největší místností je zde budoucí dětský pokoj, dále ložnice, koupelna a pokoj pro hosty. V dětském pokoji jsou již připraveny druhé dveře, aby bylo možné v případě potřeby rozdělit ho na dva menší. K ložnici je přidružena šatna a následně i koupelna. Malý prostor ve štítu je využit na malou půdičku pro odkládání nepříliš často používaných věcí. Materiálem podlah v obytných místnostech a v hale je masivní hrušňové dřevo, v zádveří i v koupelnách je položena keramická dlažba. V celém přízemí je instalováno podlahové topení. Podlahy v obytných místnostech, trámy i dveře jsou sjednoceny dřevem. Tato jednota prostor zjednodušuje, záměrným kontrastem je dominantní červená barva.

Za pozornost stojí také použitá svítidla. Celek je osvětlen bodovými světly, která doplňují mobilní lampy podle umístění jednotlivých kusů nábytku.

-Dana D. Daňková-
Návrh domu a interiéru: Arch. Ivo Mišák
Fotografie: Z archivu majitele

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

filmKomik

Doporučujeme

Hledáte šikovného podlaháře?

Zadejte si poptávku v kategoriích: podlahy.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce řadového rodinného domu, rekonstrukce bytu v Brně, Rekonstrukce bytu.