Slovo taburet pochází z francouzštiny a označuje stoličku bez opěradla, tedy nízké sedátko na čtyřech nohách. Současné taburety jsou nabízeny v látkovém provedení, kůži, dekorační tkanině či plastu. Konstrukce bývá kovová či dřevěná a výplň zpravidla tvoří latex či molitan. Vyrábějí se jako jednomístné nebo dvoumístné. Už delší dobu jim konkurují sedací vaky, které se staly populární hlavně u mladé generace… Na rozdíl od taburetů však nemají košatou historii.

Dlouhý vývoj

Luxusní sestavy sedacích souprav jsou vybaveny právě těmito prvky, které mají univerzální využití. Otáčivé, barevné a anatomicky tvarované sedáky můžete přemístit kamkoliv, což je jedna z výhod taburetů. Ovšem než tento typ sedáků dospěl do moderní podoby, prošel si svým přirozeným vývojem. Už ve starém Egyptě sloužily k posezení tzv. splétané palmové listy. Lenošení na přírodním materiálu jistě přinášelo potěšení, ale tento materiál by v dnešní konkurenci asi těžko uspěl, i když návrat k přírodě je jednou ze zásad velkých nábytkářských firem.

Pohodlí

Podoba taburetu - tohoto specifického kusu sedacího nábytku - se příliš nemění. Taburet je stále praktický, dekorativní a získává nový rozměr v moderní domácnosti. Než se taburety zabydlely v obývacím pokoji, usadily se v ložnicích krásných dam, které se šlechtily před velkým zrcadlem. Nízká a obvykle luxusně zdobená „židlička bez opěradla“ měla dřevěnou či textilní podušku a objevovala se převážně v pokojích bohatých šlechticů a měšťanů. Dnes si taburet může dovolit každý, kdo zatouží po jednoduchém relaxování či atraktivním odkládacím doplňku.

Dekory

Jednoduché tvary a přitažlivé dekory v kombinaci grafických a florálních motivů ve špičkovém provedení se hodí k moderním sedacím soupravám, křeslům či jen tak do volného prostoru. Ke stylu high-tech ladí například taburet v kombinaci kovu a kůže, případně režné textilie. Design některých taburetů je promyšlený tak, aby poduška byla snadno vyjímatelná a do konstrukce se dala zasadit deska, která může sloužit jako variabilní odkládací stoleček. Pamatováno je i na úložný prostor vnitřní části. S taburetem se dají vytvářet různé kombinace. Většinou je součástí promyšlených sedacích modulů a má zajímavé tvary. V tomto případě slouží jako odpočinková zóna sestavy, nebo jako sedák či podnožka na čtyřech nohách.

Variabilita

Taburet už nemusí být jen kulatý, čtvercový či oválný, ale má rozmanité tvary a výšky. Větší taburety jsou opatřeny aretovacími kolečky, což poskytuje majiteli mobilitu a prostorovou úspornost. Taburet můžeme použít podle možnosti a místa v obývacím pokoji, ložnici i předsíni. Je to univerzální kus nábytku, který by neměl chybět v žádné domácnosti.

-jop-Foto: Bonaldo, www.profimedia.cz