Určitě si všichni přejeme, abychom měli v životě více štěstí, zdraví, lásky atd. To vše lze shrnout pod slovem pozitivní energie. A tu lze pak jednoduše představit jako vzácnou návštěvu, kterou čekáme v našem domě. První, co potká na svojí cestě k nám, je vchod, vstup do domu. Jaký je? Lze ho jednoduše najít? Bude tam naše vzácná návštěva vůbec chtít vstoupit?

Vstup do domu by měl být co možná nejvíce volný, dobře osvětlený a označený. Není dobré mít přímo proti vchodovým dveřím strom, sloup nebo stožár. Pokud bydlíte ve vlastním domě, je dobré, aby cestička k němu byla mírně klikatá, aby se k němu tak zvaně vinula. Vstupní dveře mají být vždy v dobrém stavu, ať už bydlíte ve vlastním domě nebo v paneláku! Měli by se lehce otevírat a rozhodně nemají skřípat! Cedulka na dveřích může být jak kovová s hezkým vepsaným jménem těch, kteří v domě (bytě) bydlí, tak i třeba vtipná keramická atd. Důležité je však vaše dveře od ostatních něčím pozitivně odlišit.

Čím více prostoru, tím lépe

V případě vstupního prostoru a předsíní platí pravidlo – čím více prostoru, tím lépe. Úložný prostor raději mít ve vestavěné skříni než v prostoru nad vchodem (častý problém v panelákových bytech). Při vstupu do bytu byste rozhodně neměli zakopávat o boty a další překážky. Snažte se boty vždy odklízet do botníku nebo šatny. To platí i pro tašky s nákupy, kabelky, batohy atd. Odhodit školní tašku ihned před dveře je obzvlášť oblíbený zvyk u dětí...

Kam se zrcadlem? Pokud chcete umístit do předsíně zrcadlo, platí jedno zásadní pravidlo – nikdy ho nedávejte ihned proti vstupním dveřím. Zrcadlo by nemělo odrážet vstupujícího! Umístit lze po diagonále od vchodu na protější zdi nebo na přilehlé zdi. Vhodná jsou zrcadla v celku, buď samostatně, nebo v ozdobném rámu. Vyhýbejte se pak zrcadlům, která vás opticky rozřezávají na několik kousků (z malých čtverečků atd.)

Ochránce vchodu

Aby k vám do domu vstoupilo jen to dobré a vše negativní zůstalo spolehlivě za dveřmi, pořiďte si strážce vchodu. Mohou to být jak tradiční strážci – sošky psů Fu, draci, Kwan Kung, nebo něco, co si vymyslíte sami – klidně to může být i postavička rytíře, dřevěná kočka atd. Ochránce by měl být umístěný tak, aby se díval z předsíně (zevnitř) na vchodové dveře (kontroloval je).

Tradice používání ochránců vchodu je velmi stará a má místo skoro v každé kultuře. Jen si vzpomeňte na hrůzostrašně vypadající chiméry hlídající vstup do Notre Damu v Paříži, lví pár před barokním vchodem a další.

Nalákejte vaši vzácnou návštěvu dovnitř

Když vzácná návštěva vstoupí do domu (bytu), co první uvidí? Kam dál budou směřovat její kroky? Pokud proti vchodovým dveřím máte záchod či koupelnu, snažte se mít tyto dveře vždy zavřené. Dobrá energie by měla dále pokračovat do obývacího pokoje, jídelny nebo pracovny. Nasměrovat ji správným směrem pak můžete za pomoci světla, upoutat pozornost hezkým obrazem, květináčem, uměleckým dílem atd. Tak abyste od vchodu štěstěnu nalákali dovnitř.

-Marina Kopecká a Julia Burová-www.kralovnafengsuej.cz Foto: Holandská květinářská kancelář, www.profimedia.cz

Nová poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...