Zapomeňte na hesla typu, že „méně je více“. Módu v zařizování interiéru totiž stále ovládá tak zvaný New baroque. Důvodem je možná touha po romantice, protože realita všedního dne vždy romantická nebývá. Lidé se chtějí vracet do bytu, který je pohladí zdobností. Tento styl však ukrývá riziko, že se zařízení interiéru zvrhne v nefalšovaný kýč.

Nové materiály

Odlesky dob minulých jsou v současném designu zřejmé na první pohled. Samozřejmě se nejedná o přesnou kopii barokního stylu, který vládl v šestnáctém až osmnáctém století. Všichni tvůrci produktů inspirovaných touto dobou totiž nezapomínají na odkazy současnosti. Formy mohou být historické, ale materiály patří vždy přítomnosti.

Není výjimkou narazit na křeslo, jehož tvar patří éře Ludvíka šestnáctého…, až na to, že je z plastu.

Na hraně kýče

Různorodost barev i tvarů, nečekané kombinace přezdobeného s minimalistickým a občasné balancování na hranici kýče… To vše v sobě zahrnuje novodobé baroko, které především vyzdvihuje charakteristické barokní prvky, např. oblé křivky u nábytku a doplňků nebo florální motivy na textiliích a tapetách.

Setkáváme se rovněž s použitím klasických materiálů, které v kombinaci s výrazným dekorem působí elegantně. Nové technologie dovolují využití zdobných ornamentů téměř všude. Může jít o lesklé materiály, platinu, satén, slonovinu atp. Díky kvalitním povrchům nepůsobí výsledek lacině.

Smyslnost

V ložnici může tento trend působit velmi smyslně. Bytelná čalouněná postel, noční stolky s oblými nožkami, zrcadla v barokních rámech, vzorované tapety… Všechny tyto tvary působí opačně než strohé rovné linie. Podněcují naši fantazii a můžou asociovat i linie lidského těla.

Barvy mají největší vliv na celkovou atmosféru každého interiéru. V případě novodobého baroka, které si žádá pozornost už svými tvary, se většinou jedná o barvy velmi výrazné. Vede černá, červená a bílá, populární je také sytá fialová nebo šedá, v různých kombinacích. Výsledek tedy není pro každého. Na někoho může působit příliš agresivně.

Stačí náznak

Pokud se vám New baroque líbí, ale máte pocit, že doma by vás rychle omrzel, stačí váš moderní interiér pouze lehce dozdobit nějakými doplňky v tomto stylu. I v čistém interiéru působí zajímavě červený zdobený lustr nebo černobílá vzorovaná tapeta. Kombinací se nebojte, je to totiž přesně to, s čím designéři pracují nejvíc.

Vrtkavost módy

Je pravděpodobné, že móda nového baroka dlouho nevydrží. Trendy se přece cyklicky střídají a až se lidé přesytí ornamentem, zatouží po minimalismu. Vrátí se pravé úhly, rovné hrany a dekor bude zavržen. Snažte se tedy neuplatnit módu tam, kde by změna interiéru představovala stavební úpravy. Není například příliš moudré vytvořit si barokní koupelnu nebo zvolit pestré dekorované marmoleum.

-jop-Foto: Bretz, archiv