Kuchyně, do níž dnes nahlédneme, je svými rozměry velmi malá, při jejím návrhu byl proto kladen důraz na provedení a barevné ladění. Ve výsledku jde díky tomu o velmi zdařilou a stylově čistou realizaci.

Kuchyně na míru

V původním návrhu, který si majitelé přinesli z kuchyňského studia, byla sestava řešena výhradně z typizovaných modulů, což ve výsledku znamenalo, že u stěn zůstalo nevyplněné místo, neboť v nabídce skříněk nebyla žádná, která by rozměrově odpovídala zbývajícímu volnému prostoru. Investoři tedy následně oslovili výrobce kuchyní, s nímž našli společnou řeč a při návrhu s ním úzce spolupracovali. Oproti původnímu návrhu byly pozměněny horní skříňky, tedy rozmístění dvířek s hliníkovými rámečky a plná červená dvířka, skříňky byly domodelovány až k oknu. Pracovní deska byla prodloužena i pod okno, takže se ještě o něco zvětšila odkládací plocha. Kuchyně tím získala nejen více odkládacího i pracovního prostoru, ale také toto řešení do určité míry skrylo topení, protože jeho část a trubky teď překryla pracovní deska. Topení v místnosti bylo při rekonstrukci umístěno ne úplně šťastně, kdyby bylo posunuto více k pravé straně, do linky by vůbec nemuselo zasahovat. Výsledný návrh se tedy musel této skutečnosti přizpůsobit. Do prostoru se jednoduše udělal výsuv na utěrky, které zde navíc dobře prosychají.

Malá kuchyně pro velké vaření

Kuchyně samotná je velmi malých rozměrů, vzdušnost jí dodává vhodné propojení s obývákem. Linka má tvar písmene L a u zbývající volné stěny je umístěna skříň s horkovzdušnou a mikrovlnnou troubou a volně stojící lednice. Z levé strany začíná sestava dvěma skříňkami s výsuvy s tichým dorazem. Nahoře je vždy mělká zásuvka a pod ní dva velkoobjemové kontejnery. V druhé skříňce je zabudována varná deska, následuje rohová skříňka s granitovým dřezem a baterií se sprškou. Dřez je záměrně velmi malých rozměrů, protože domácnost je vybavena myčkou. V rohové skříňce je zabudován půlkulatý model vyjíždějícího karuselu švýcarské značky Peka Le Mans. Tento výrobce vyplňuje v nabídce trhu prostor mezi levnými, a naopak velmi drahými produkty při splnění požadavků zákazníků na kvalitní výrobek a funkce. Za dřezovou skříňkou následuje myčka a výše zmíněný výsuv na utěrky. Pracovní deska je z lamina. Horní skříňky jsou podle zadání zákazníka téměř všechny výklopné, přičemž vyklápěcí dvířka jsou i u teleskopického odsavače par. V horním rohu jsou dvě skříňky s klasickými dvířky, z prostorových a estetických důvodů jsou zde vhodnější než skříňka zkosená.

V detailu je dokonalost

Všechny spotřebiče jsou v černé barvě, protože kuchyně je laděná do tmavých tónů – korpusy skříněk jsou wenge, dvířka bordó, doplňkovými materiály jsou zde sklo a hliník, černá barva byla proto vybrána jako elegantní a decentní odstín, který nenaruší celkové barevné ladění kuchyňského prostoru. Za pozornost stojí zajímavé rukojeti dvířek v kombinaci černé barvy a hliníku. Ve stejné barvě jako korpus je také podlaha v obývacím pokoji.

Černé spotřebiče nejsou dnes příliš obvyklé, jejich nabídka proto nebyla velká. Práci přímo detektivní však vyžadoval odsavač par. Majitelé si přáli odsavač teleskopický, v černé barvě a širší, než je obvyklých 60 cm. Nakonec byl po delším pátrání nalezen jeden model, který splňoval všechny uvedené požadavky investorů.

Náročnou částí řešení kuchyňské linky byl také obklad zadní stěny, neboť majitelé nechtěli klasické obložení laminem stejného typu, jako je pracovní deska. Nevyhovovaly zde ani dlaždičky, nejvhodnější by byla drobná jednobarevná mozaika nebo pásky. Nakonec se rozhodli pro sklo - bílý Lacobel, který celý prostor odlehčuje a prosvětluje. Efekt tohoto řešení je navíc zdůrazněn skleněnou poličkou, umístěnou na tomto obkladu. Sklo je jako obklad do kuchyně velmi praktické. Jeho přednosti tkví ve snadné údržbě a hygieničnosti. Navíc se velmi dobře hodí do moderních interiérů. Ovšem při použití skleněného obkladu za plynovou varnou deskou s trojitým hořákem na zadní pozici je vhodnější, pokud to dispozice kuchyně dovoluje, zvětšit hloubku pracovní desky na 70 cm. Na velký hořák se samozřejmě pokládají větší nádoby a plamen, jenž je obklopuje, vydává intenzivní žár, který by mohl způsobit prasknutí obkladu, a to nejen skleněného.

-Dana D. Daňková-Návrh sestavy a foto: www.kuchynevancura.cz