Základem je hezký vstup

Ať se jedná o panelák, dům nebo byt v luxusních apartmánech, ve feng-šuej platí pořád stejná zásada – snažte se, aby váš vstupní prostor vypadal co nejlépe! Vstupní dveře by se měly něčím pěkným odlišovat od ostatních, může to být originální sympatická cedulka se jmény těch, kdo v domě bydlí, hezká výzdoba, ať už sezónní (jarní, letní atd.), anebo něco univerzálního. Vstupní prostor zvenku lze zdůraznit pěkným koberečkem nebo rohožkou. Důležité je, aby dveře byly poutavé, dobře osvětlené a chtělo se do nich vstoupit!

Častým problémem malých bytů v panelových domech je úzká a tmavá chodba. Tento problém pomůže vyřešit zrcadlo a světlo. Zrcadlo by mělo být celistvé, nikoli z malých dílů, které člověka symbolicky rozřezávají. Ve feng-šuej je tento prvek velmi mocným nástrojem, a jeho správné umístění je tedy velmi důležité. Zaprvé zrcadlo nesmí odrážet vstupní dveře (neměli bychom ihned při vstupu vidět svůj odraz) a zadruhé nesmí odrážet záchodové dveře. Záchod a koupelna patří k místnostem, které se snažíme spíše neutralizovat než zdůrazňovat, protože se zde zbavujeme špíny a přes splachování nám může unikat dobrá energie.

Od vstupních dveří do obýváku

Dobrá energie by měla od vstupních dveří putovat nejlépe do obývacího pokoje nebo pracovny. Pokud je ale ihned proti vstupním dveřím záchod či koupelna, což není zrovna ideální, bude to rozhodně chtít nějaké nápravné řešení. Dovolí-li to prostor, lze záchodové dveře oddělit pěkným lehkým paravánem. Ovšem, často se setkáváme s tím, že místa mezi vstupními dveřmi a záchodem není nazbyt. V takovém případě pomůže situaci vyřešit světlo a hezký dekorační doplněk, které odpoutají pozornost od záchodových dveří, a tak dobrou energii nasměrují do dalších místností. Může to být například pěkný svícen, obraz, fotografie či nějaký umělecký výtvor umístěný na stejné zdi, jako jsou záchodové dveře. Vtipným řešením může být i šipka ukazující správný směr. Pomůže i hezká tapeta, kterou lze záchodové dveře zamaskovat, a tím odpoutat pozornost (tapeta se lepí na celou zeď a dveře).

Srdce bytu potřebuje volnost

Centrum bytu je „srdce“ našeho prostoru, odpovídá za zdraví a za celkové harmonické rozdělení energií. Hlavní zásadou zde je, aby byl co nejvíce volný! Ovšem v případě panelových bytů velmi často potkáme záchod, koupelnu či nosnou zeď. Pokud zrovna bydlíte v bytě s tímto problémem, situaci můžete vyřešit tím, že symbolicky posílíte centrum v dalších místnostech (nejlépe ve dvou). Do centra místnosti pořiďte pěkný lustr s několika žárovkami - rameny (číslo centra je pět, takže nejlépe pěti) nebo závěsný křišťál, na který bude svítit sluníčko. Může to být i výrazný koberec v teplých barvách, kterým centrum zdůrazníte.

V případě, že se jedná o místnost sdružující jídelnu, ložnici, pracovnu i obývák, snažte se alespoň symbolicky od sebe oddělit klidovou zónu od pracovny a místa, kde se stravujete. I když je to náročnější otázka, i zde lze zvolit vhodné řešení. Pomůže lehká záclona, paraván, koberec a dekorační doplňky jako třeba květináč nebo váza. Snažte se ale neřešit tento problém těžkým nábytkem, abyste třeba nerozdělovali místnost na dvě poloviny velkou skříní. Centrum místnosti by mělo zůstat co nejvíce volné!

Nemíchejte oheň s vodou!

V kuchyni je důležité, aby mezi sporákem a dřezem byl alespoň malý prostor. Pokud tomu tak není a váš sporák je „nalepený“ na dřez, pořiďte mezi ně obyčejnou dřevěnou desku. Dřevo pomůže ztlumit konflikt mezi ohněm – sporákem a dřezem – vodou.

-Julia Burová a Marina Kopecká-www.kralovnafengsuej.cz

Poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...