Funkci obývacího pokoje předurčuje už sám název – je určen k pobytu. Na rozdíl od jiných místností bytu, které mají své specifické určení, ho využívá v kteroukoli denní dobu celá rodina. Tato místnost by měla tedy být prostorná, funkční a příjemná. Jak to vše ovšem zařídit v minibytě?

Malý, ale šikovný

Prapůvod obývacího pokoje je v klasické selské jizbě, kde se kdysi scházeli všichni členové domácnosti. Naprosto jasně specifikuje účel této místnosti angličtina – livingroom – „místnost, ve které se žije“. Ať velký či jako dlaň, měl by obývací pokoj odrážet naše cítění a vkus. Všichni členové domácnosti – dospělí i děti, by se zde měli cítit dobře.

Základním pravidlem při zařizování malého obývacího pokoje je „žádný robustní kusový nábytek“. Naopak upřednostňujeme vestavby či podstavy a podobně. Určujícími zásadami jsou zde vzdušnost a jednoduchost a zaklínadlem je variabilita. Jelikož se pohybujeme v malém bytě, nevyhneme se ani v této místnosti úložným prostorům. Volíme především nízké skříňky, které působí nenápadně, mohou být však poskládány i okolo dvou stěn. Optimální pro ukládání věcí jsou v malém prostoru ale police, které mohou zaplňovat celou stěnu odshora dolů. Otevřené poslouží jako knihovna, případně se do nich dají ukládat věci v ozdobných krabicích, proutěných koších a podobně. Potřebujeme-li uklidit věci, které vždy působí dojmem „bez ladu a skladu“, zakryjí se police jednoduše rákosovými roletami, japonskými stěnami, vertikálními žaluziemi, nebo naopak lehkým, hustě nařaseným závěsem, který prostor prosvětlí a propůjčí mu vzdušnost.

Místo policového systému můžeme zvolit i dělenou vestavěnou skříň, v níž jedna část zůstane otevřená – tam mohou být zmíněné knihy či krabice, druhou část zakryjí zrcadlové dveře, které pokoj opticky zvětší a schovají méně skladné věci.

Návrat podesty

V malém bytě obývací pokoj často ale slouží i jako ložnice či pracovna. Vyřešit tuto mnohafunkční malou místnost nám může podesta. Ta sice nebývá v moderních bytech k vidění často, nicméně je to řešení velmi praktické i elegantní. A oč se vlastně jedná? O zvýšení podlahy podle možností dané místnosti, díky kterému získáme další skrytá úložná místa.

Při budování podesty je důležitá stabilita konstrukce. Tu tvoří lišty, upevněné na zdi, a další, z nichž je vytvořen rošt. Na něm jsou nakladeny dřevotřískové nebo OSB desky, které se nalakují, případně se zakryjí některou z podlahových krytin. Podesta se konstruuje tak, aby bylo možné do ní zabudovat velkoobjemové zásuvky na kolečkách a s úchytem, a do nich ukládat například ložní prádlo či dětské hračky. Pojízdné zásuvky usnadní přístup k uloženým věcem.

Podesta ale nemusí sloužit jen pro ukládání věcí, ale i pro skrytí postele pro hosty. K běžnému spaní takové lůžko příliš vhodné není, protože je umístěno velmi nízko. Zvýšená podlaha skýtá ale ještě další možnosti využití prostoru. Může zabírat větší nebo jen menší část místnosti a opticky ji rozdělí - na podestě bude místo pro televizi, hudební soustavu či domácí video a pohodlný sedací nábytek, v další části může být pracovní stůl s příruční knihovnou, který v případě potřeby zakryjeme třeba paravánem. Jestliže slouží místnost i jako ložnice, můžeme na ni umístit odlehčené dvojlůžko nebo futon, který přes den poslouží k pohodlnému sezení a večer se promění v lůžko.

Podesta s velkým podlahovým prostorem může být zase vyhrazena celá obývacímu pokoji, snížená část pak využita pro pohodlný jídelní kout.

V malých bytech s vysokými stropy, ale bez samostatné ložnice může být v obývacím pokoji také postelové patro, pod které se pak umístí sedací nábytek či minipracovna.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, TV Prima - pořad Jak se staví sen