Pro správnou volbu podlahy je nutné znát základní vlastnosti jednotlivých materiálů a přesně definovat své potřeby a možnosti. Pokud jste rozhodnuti pro dřevo, je nutné nejprve zvážit, jestli chcete masivní dřevěnou podlahu, nebo dřevěnou plovoucí.

Masivní je věčná

Základní rozdíl spočívá v tom, že masivní dřevěná podlaha se celoplošně lepí k podkladu a je pevně fixována ke zdi. Jednou z velkých výhod podlahy z masivního dřeva je, že umožňuje opakovanou renovaci. Dřevo lze mnohokrát přebrousit, což zaručuje dlouhou životnost. Ideální je provádět broušení jednou za osm let. Dřevo však reaguje na okolní vlivy, a tak je důležité v domě udržovat optimální vlhkost vzduchu (40 - 60 %) a teplotu (18 - 22 °C). Jinak hrozí, že podlaha nabobtná, seschne či popraská.

Znamená plovoucí horší?

Plovoucí podlaha je každá, která není spojena se stropnicí (bez ohledu na materiál, ze kterého je). Stačí, když mezi podlahu a stropnici vložíme izolaci, a už se jedná o plovoucí podlahu. Jednotlivé díly, vrstvené lamely, mohou být dřevěné, laminátové nebo korkové. V každé z těchto skupin existují výrobky odlišné tloušťkou lamely, skladbou jednotlivých vrstev, kvalitou, izolačními schopnostmi, délkou záruky a samozřejmě i cenou. Plovoucí podlaha s dřevěnou nášlapnou vrstvou je levnější alternativou k podlaze z masivního dřeva. Pocit z pravého dřeva je zde zachován a v některých případech ji lze i obrušovat.

Tvrdost dřeva

Různé druhy dřeva mají různé stupně tvrdosti. Pro místnosti vystavené velké zátěži, jako jsou kuchyně a haly, je vhodné vybírat z tvrdších druhů dřeva. Jinak by však tvrdost neměla být chápána jako základní kritérium volby. Proti bodovému namáhaní (boty na vysokých podpatcích) totiž není odolný ani ten nejtvrdší druh dřeva. Škrábance a stopy po odírání v laku mechanického namáhání (písek) se projeví nejdříve jako světlá místa. V takovém případě méně tvrdý druh dřeva (olše) předčí podstatně tvrdší druh (javor).

Impregnace

Impregnaci dřevěných povrchů lze provádět olejem, voskem či lakem. Lakované podlahy jsou na údržbu nejméně náročné. Lak vytváří na podlaze odolnou vrstvu, která dobře odpuzuje nečistoty a odolá i méně šetrnému čištění. Renovace a oprava lakovaných podlah je však složitější (nelze podlahu opravit lokálně, ale vždy je nutno podlahu celoplošně obrousit a znovu přelakovat). Oleje a vosky jsou ekologickou alternativou k lakování. Výhodou je snadná opravitelnost a zachování přirozeně matného vzhledu podlahy. Nevýhodou je náročnější údržba.

Běžná údržba

Při každodenním úklidu dejte přednost suchým metodám, nejlépe vysávání. V nejnutnějších případech setřete lehce podlahu vlhkým hadrem nebo dobře vyždímaným mopem - namáčejte je pouze nepatrně a dbejte, aby voda vyschla během jedné minuty. Jinak se může dostat do spár lamelových podlah či vlysů, do případných oděrek a prasklinek v laku a vytvořit ve dřevě tmavé skvrny.

-das-Foto: www.profimedia.cz, Affinis