Ložnice je ryze soukromým prostorem, kam nevodíme návštěvy, ale naopak ho chráníme jako poslední útočiště před nástrahami stresu a vyčerpání. Jestliže máme malý byt a kousek štěstí k tomu, disponujeme i samostatnou místností, kterou můžeme v ložnici proměnit. V opačném případě poslouží i jako místo pro spaní obývací pokoj či společná obytná místnost typu „vše v jednom“.

Skryté ukládání v ložnici

Pokud máme samostatnou místnost na spaní v minibytě, nebude jistě také velkých rozměrů. Z projektového hlediska by měla ložnice pro dvě osoby mít minimálně 12 metrů čtverečních, což v malém bytě může být problém. Pak je důležité umístit postel tak, aby k ní byl z obou stran co možná nejlepší přístup. Je také nutné přihlížet i k možnostem větrání - zajistit v menší místnosti dostatečný přístup vzduchu.

Velmi malá ložnice sice dává svým obyvatelům možnost zařídit ji vzdušně a elegantně, protože zde obvykle stejně není prostor na žádné skříně ani jiné úložné prostory. Daní za to je ale problém, kam uložit vše, co bývá jinak právě ve skříních v ložnici, tedy sezónní oblečení, ložní prádlo a podobně. Jako náhradní prostorová rezerva se zde jeví bezesporu místo pod postelí a nad ní. V samostatné ložnici je hygieničtější nezastýlat pokrývky, aby mohly větrat. Ekonomické je tedy do úložného prostoru pod postelí umístit věci, které nepotřebujeme denně – rezervní či sezónní oblečení nebo oblečení, do kterého dítě teprve doroste a podobně. A toto řešení je možné i v případě, že se rozhodneme pro dnes velmi oblíbený postelový rám bez úložného prostoru. Pod dřevěnou postel si stačí nechat vyrobit nebo přikoupit samostatné a často i uzavíratelné zásuvky. Rozhodneme-li se pro železnou postel, sladíme zásuvku například s podlahou. Může být i potažena stejnou textilií, jako jsou závěsy, jestliže jsme příznivci high-tech, necháme si vyrobit nebo vybereme zásuvku kovovou, z pletiva a podobně, záleží na materiálu, z něhož je vyrobena postel.

Takzvaným mrtvým prostorem je místo nad postelí. Pro ukládání je možné ho využít vybudováním sníženého podhledu, který je tvořen jednotlivými dvířky, na nichž je zevnitř připevněn drátěný koš. V zavřeném stavu tvoří dvířka jednolitou plochu. Do košů je možné umístit cokoli, záleží na jejich velikosti. Jednotlivá dvířka jsou výklopná, při jejich úplném otevření tvoří koš polici, z níž je snadné věci vyjmout.

Nenápadná sklopná postel

Jestliže jsme nuceni spojit ložnici s další místností v bytě, existuje několik možností, jak to udělat. Asi nejběžnější je postelové patro - romantické přání dětí a často i příjemný kus nábytku pro dospělé. Jde buď o dřevěnou, nebo kovovou konstrukci. Dnes je již možné vybrat si z nabídky různých obchodů, postavit ho svépomocí však také není velký problém. Vždy bychom měli ale dodržet zásadu, že od postele ke stropu musí být minimálně 1 metr místa, což je důležité pro pohodlný pohyb na lůžku a také kvůli výměně vzduchu v tomto prostoru, protože zde bývá výrazně tepleji než ve spodní části místnosti. Vždy bychom měli počítat i s odkládacím prostorem, tedy nočním stolkem. Jeho funkci může plnit ale také peřiňák v hlavách postele. Máme-li k dispozici velkorysejší prostor, může zde být i knihovna nebo malý prádelník a podobně.

Prostor pod patrem je v běžném bytě nízký, takže tam nelze stát vzpřímeně, využijeme ho tedy pro příjemné a útulné posezení nebo pro miniaturní pracovnu. Jednu ze stran můžeme uzavřít policemi na knihy, případně zásuvkami.

Avšak asi nejběžnější možností, jak zařídit místo ke spaní v malém bytě, je skládací pohovka s úložným prostorem. Další možností je sklopná postel. Na trhu je široký výběr i těch, které jsou určeny ke každodennímu komfortnímu používání. Díky variabilitě provedení je lze umístit v jakékoli místnosti, tedy i v obývacím pokoji, protože se postele zavírají do skříně. Je možné volit mezi sklopným jedno- nebo dvojlůžkem s kovovým či masivním rámem. Kovový rám je velmi pevný a odolný, nožky se vyklápějí automaticky.

Lůžko z masivu je pevné, oproti kovu nese všechny příjemné vlastnosti dřeva. Při stejných rozměrech jsou díky konstrukci skříně dřevěných postelí menší než postelí z kovu. Jestliže se nám do místnosti nehodí velká skříň, zvolíme postel s vitrínami nebo s policemi. Sklopnou postel je možné začlenit do nábytkové sestavy, kterou lze objednat přímo u výrobce postelí.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Ikea, Kareš - sklápěcí postelePříště: Zařizujeme minibyt IV.: Dětský pokoj